Kas yra Baltazaro puota?

Baltazaro puota yra įvykis, aprašytas Danieliaus knygoje (Danieliaus 5 skyriuje) Senajame Testamente. Ši istorija susijusi su Babylonijos karaliumi Baltazaru, kuris buvo vienas iš paskutinių Babilono valdovų prieš miesto užėmimą persų.

Istorijos aprašymas:

  1. Puotos scenarijus:
  • Baltazaras, Babilono karalius, surengė didelę puotą savo didikams ir karališkiesiems svečiams. Puotoje buvo naudojami šventyklų indai, paimti iš Jeruzalės šventyklos, kurie buvo paimti, kai Babilonas užėmė Jeruzalę. Tai buvo gilių religinių ir kultūrinių įžeidimų ženklas, nes šie indai buvo laikomi šventais.
  1. Neišvengiamas ženklas:
  • Puotos metu, kai Baltazaras ir jo svečiai gėrė iš šių šventųjų indų ir šlovino savo dievus, ant sienos atsirado misteringas raštas. Šis raštas buvo parašytas mene, mene, tekel, ufarsin (arba „Mane, Mane, Tekel, Parsin“), kurį niekas nesugebėjo iššifruoti.
  1. Danieliaus įsikišimas:
  • Baltazaro karalius iškvietė Danielių, kuris buvo žinomas dėl savo protingumo ir dieviškų dovanų. Danielius buvo pakviestas iššifruoti raštą, kurį padarė Dievas kaip pranašišką įspėjimą.
  1. Rašto interpretacija:
  • Danielius iššifravo raštą: „Mane“ reiškia „suskaičiuotas“, „Tekel“ reiškia „svertas“, o „Peres“ (arba „Upharsin“) reiškia „skaldytas“. Tai pranašavo, kad Baltazaro karalystė buvo suskaičiuota ir surinkta, ji buvo per mažai ir per silpna, ir bus suardyta bei perduota kitai karalystei.
  1. Babilono užėmimas:
  • Tą pačią naktį, kai Baltazaro puota vyko, Persijos karalius Kirus užėmė Babiloną. Baltazaras buvo nužudytas, o Babilono karalystė baigėsi.
  1. Moralinė žinia:
  • Danieliaus knygoje aprašyta puota ir raštas simbolizuoja Dievo teisę ir dieviškąją valią, kuri yra nepriklausoma nuo žmonių galios ir turto. Dievas per Danielių pranašavo karalystės žlugimą, kad būtų parodyta Jo galia ir teisingumas.
  1. Dievo ženklai:
  • Šis įvykis pabrėžia, kad Dievas gali naudoti įvairius ženklus ir simbolius perteikti savo pranašystes ir įspėjimus. Puotos metu pasirodęs raštas buvo dieviškas ženklas, kuris buvo aiškinamas tik per Dievo tarną Danielių.
  1. Ištikimybė ir išmintis:
  • Danieliaus išmintis ir ištikimybė Dievui yra pabrėžiami kaip svarbūs atributai, kurie padėjo jam iššifruoti raštą ir išgelbėti save bei savo tautą.

Baltazaro puota yra įspūdinga istorija apie Dievo pranašystes, žmonių nuodėmes ir dievišką teisingumą, kuris nepalieka abejonių dėl Dievo galios ir visagalio sprendimo.