Kas yra Dievo įsakymas mylėti?

Dievas leidžia ir skatina mylėti ne tik Jį, bet ir kitus žmones, artimuosius, taip pat rodo pagarbą ir rūpestį gyvūnams, gamtai bei kūrinijai. Biblijoje mylėti Dievą ir mylėti artimą yra glaudžiai susiję. Nors Dievo meilė yra svarbiausia, ji skatina meilę ir pagarbą visai kūrinijai, nes viskas, kas yra sukurta, yra Dievo kūrinys.

Meilė artimui:

  1. Dievo įsakymas mylėti artimą:
  • Dievas aiškiai įsako mylėti ne tik Jį, bet ir artimą, kaip save patį. Jėzus pabrėžia, kad meilė artimui yra esminė krikščioniško tikėjimo dalis.
  • Mato 22:37-39: „Jėzus jam atsakė: „Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela ir visu protu. Tai pirmasis ir didžiausias įsakymas. Antrasis – panašus į jį: Mylėk savo artimą kaip save patį.“ Jėzaus mokyme meilė Dievui ir artimui yra du neatskiriami įsakymai. Tikroji meilė Dievui atsispindi per meilę kitiems žmonėms – šeimos nariams, draugams, bendruomenei ir net nepažįstamiems.
  1. Pagalba ir rūpinimasis kitais:
  • 1 Jono 4:20-21: „Kas nemyli savo brolio, kurį mato, negali mylėti Dievo, kurio nemato. Ir mes turime iš Jo tokį įsakymą: kas myli Dievą, tegu myli ir savo brolį.“ Biblija aiškiai pabrėžia, kad meilė artimui yra tiesioginis Dievo meilės įsakymo įvykdymas. Tai reiškia, kad mūsų meilė Dievui turi atsispindėti per rūpinimąsi kitais, užuojautą, pagalbą vargstantiems ir teisingumo siekimą.

Meilė gamtai ir gyvūnams:

  1. Kūrinijos priežiūra:
  • Pradžios 1:28: „Dievas juos palaimino, tardamas: „Būkite vaisingi, dauginkitės, pripildykite žemę ir valdykite ją. Viešpataukite jūros žuvims, padangių paukščiams ir visiems gyvūnams, kurie juda žemėje!““ Dievas žmonėms suteikė atsakomybę prižiūrėti ir rūpintis gamta bei gyvūnais. Tai nereiškia tik fizinės valdžios, bet ir atsakomybės už visą kūriniją – užtikrinti, kad gyvūnai ir gamta būtų gerbiami ir globojami.
  1. Pagarba gyvūnams ir gamtai:
  • Patarlių 12:10: „Teisusis rūpinasi savo gyvūnais, o nedorėlio širdis – negailestinga.“ Šioje eilutėje pabrėžiama, kad rūpintis gyvūnais ir elgtis su jais teisingai yra teisiojo žmogaus bruožas. Dievas vertina ir skatina pagarbą gyvūnams, kuriuos Jis sukūrė.
  1. Gamtos grožio vertinimas:
  • Psalmė 104:24-25: „Kiek daug yra Tavo darbų, Viešpatie! Visa sukurta su išmintimi – žemė pilna Tavo kūrinių.“ Ši psalmė išreiškia susižavėjimą Dievo kūrinija – gamta, gyvūnais ir pasaulio grožiu. Tai rodo, kad žmonės kviečiami džiaugtis gamtos grožiu, vertinti ir gerbti Dievo sukurtą pasaulį.

Meilė Dievui ir visai Jo kūrinijai:

  1. Meilė Dievui veda į meilę kūrinijai:
  • Mylėti Dievą reiškia gerbti visą Jo kūriniją, nes viskas, kas egzistuoja, buvo sukurta Jo. Tai apima ne tik žmones, bet ir gyvūnus, augalus, žemę bei visatą. Mylėti ir rūpintis gamta yra dalis žmogaus atsakomybės Dievo atžvilgiu.
  1. Ekologinė atsakomybė:
  • Šiandieninis ekologinis sąmoningumas taip pat gali būti laikomas krikščionišku įsipareigojimu. Rūpinimasis žeme, kovojimas su aplinkos teršimu, tvarumas ir atsakingas elgesys su gamtos ištekliais yra tiesioginis Dievo įsakymo prižiūrėti žemę vykdymas.

Dievas leidžia ir skatina mylėti ne tik Jį, bet ir artimus žmones, gyvūnus, gamtą bei visą kūriniją. Biblijoje matome aiškius nurodymus rūpintis ne tik kitais žmonėmis, bet ir viskuo, kas buvo sukurta. Meilė Dievui yra neatskiriama nuo meilės artimui, gyvūnams ir gamtai. Tokiu būdu žmogus įgyvendina Dievo valią, išreikšdamas meilę ir pagarbą visam pasauliui, kurį Dievas patikėjo jam saugoti ir globoti.