Kas yra Dovydo gyventojų skaičiavimas?

Dovydo gyventojų skaičiavimas yra vienas iš įvykių, aprašytų Senojo Testamento knygose: 2 Samuelio 24 skyriuje ir 1 Metraščių 21 skyriuje. Karalius Dovydas nusprendė suskaičiuoti Izraelio ir Judo gyventojus, o šis veiksmas Dievui buvo nepriimtinas, nes tai buvo laikoma nepasitikėjimo Dievu ženklu. Dėl šio skaičiavimo Dovydas ir Izraelis patyrė Dievo bausmę.

Istorijos santrauka:

  1. Skaičiavimo nurodymas:
  • 2 Samuelio 24:1 aprašo, kaip Dievas „sukėlė Dovydą“, ir jis nusprendė atlikti gyventojų skaičiavimą, t.y., suskaičiuoti kovojančius vyrus Izraelyje ir Jude. Tačiau kitoje vietoje, 1 Metraščių 21:1, sakoma, kad šią veiklą įkvėpė Šėtonas, kuris „kurstė Dovydą suskaičiuoti Izraelį“. Tai rodo, kad skaičiavimas buvo laikomas nepriimtinu veiksniu. Dovydas nurodė savo kariuomenės vadui, Joabui, atlikti šį skaičiavimą, nors Joabas abejojo jo sprendimu ir bandė atkalbėti karalių, teigdamas, kad toks skaičiavimas gali būti nuodėmingas.
  1. Skaičiavimo rezultatai:
  • Po ilgų skaičiavimo mėnesių, Joabas pateikė skaičius: Izraelyje buvo 800 000 kovojančių vyrų, o Jude – 500 000 vyrų (2 Samuelio 24:9). 1 Metraščių 21:5 pateikia šiek tiek skirtingus skaičius – Izraelyje 1 100 000 vyrų ir Jude 470 000 vyrų.
  1. Dievo bausmė:
  • Po skaičiavimo Dovydas suprato, kad padarė nuodėmę, ir gailėjosi dėl savo veiksmų. Dievas, per pranašą Gadą, pasiūlė Dovydui tris bausmės variantus:
    • Treji bado metai,
    • Tris mėnesius bėgti nuo priešų,
    • Tris dienas trukti Dievo maras.
    Dovydas pasirinko pasitikėti Dievo gailestingumu, todėl Dievas siuntė marą, kuris per tris dienas nusinešė 70 000 gyvybių (2 Samuelio 24:15). Tačiau, kai angelas ruošėsi sunaikinti Jeruzalę, Dievas sustabdė šią bausmę.
  1. Atgaila ir auka:
  • Dovydas, siekdamas atgailos, buvo nurodytas pranašo Gado pastatyti aukurą ant Araunos klojimo vietos. Dovydas ten atnašavo Dievui auką, ir maras buvo sustabdytas (2 Samuelio 24:18-25). Vėliau ši vieta tapo šventykla, kurią pastatė jo sūnus Saliamonas.

Kodėl Dovydo veiksmai buvo nuodėmė?

  1. Pasitikėjimo Dievu trūkumas:
  • Dauguma teologų mano, kad skaičiavimas buvo nuodėmingas, nes jis rodė Dovydo pasitikėjimą kariuomenės dydžiu, o ne Dievu. Senovėje Izraelis buvo kviečiamas pasitikėti Dievu, kuris suteikdavo pergalę ir apsaugą, nepriklausomai nuo kariuomenės dydžio.
  1. Skaičiavimo taisyklės:
  • Pagal Išėjimo 30:12, kiekvienas skaičiuojamas žmogus turėjo duoti atpirkimo auką, kad būtų išvengta nelaimės. Kadangi toks skaičiavimas nebuvo atliktas pagal šį įstatymą, tai galėjo būti laikoma nusidėjimu prieš Dievą.

Dovydo gyventojų skaičiavimas buvo laikomas nuodėmingu veiksmu, nes tai rodė Dovydo pasitikėjimą kariuomenės galia, o ne Dievo jėga ir apsauga. Tai lėmė sunkią Dievo bausmę Izraeliui – marą, kuris nusinešė daugelio gyvybes. Galiausiai Dovydas atgailavo ir Dievas sustabdė bausmę, kai Dovydas atnašavo auką. Ši istorija moko apie pasitikėjimo Dievu svarbą ir nuolankumą valdant žmones ir tautas.