Kas yra Adomo ir Ievos obuolys?

Adomo ir Ievos obuolys dažniausiai reiškia vaisių, kurį, pasak Biblijos, Ieva ir Adomas valgė Edeno sode, pažeisdami Dievo įsakymą. Nors daugelyje Vakarų kultūros tradicijų šis vaisius laikomas obelių obuoliu, Biblijoje nėra konkrečiai nurodyta, kad tai buvo obuolys. Tekste jis vadinamas Pažinimo medžio vaisiumi (Pradžios 3 skyrius), kuris suteikė pažinimą apie gėrį ir blogį.

Kodėl dažnai sakoma, kad tai buvo obuolys?

  1. Lotynų kalbos žodžių žaismas:
  • Tradicinis obuolio kaip uždrausto vaisiaus vaizdavimas greičiausiai kilo dėl lotynų kalbos žodžio „malum“, kuris gali reikšti tiek „obuolys“, tiek „blogis“. Šis žodžių sutapimas gali būti viena iš priežasčių, kodėl Vakarų mene ir literatūroje uždraustas vaisius tapo simbolizuojamas kaip obuolys.
  1. Vakarų meno įtaka:
  • Viduramžių ir renesanso laikotarpiu Europos mene Pažinimo medžio vaisius dažniausiai buvo vaizduojamas kaip obuolys. Tokie vaizdavimai tapo populiarūs, ir ši tradicija išliko iki šių dienų.

Biblijos aprašymas:

  • Pradžios 2:16-17:
  • „Viešpats Dievas įsakė žmogui, tardamas: „Nuo kiekvieno medžio sode gali laisvai valgyti, bet nuo Pažinimo medžio, kas gera ir kas bloga, tau nevalia valgyti, nes kai tik nuo jo paragausi, tikrai mirsi“.“
  • Pradžios 3:6:
  • „Moteris matė, kad medis buvo tinkamas maistui, malonus akims ir geidžiamas, nes suteikė išminties. Ji nuskynė vaisių ir davė savo vyrui, kuris buvo su ja, ir jis valgė.“

Biblijoje vaisius nėra identifikuojamas kaip obuolys, o „Adomo obuolys“, vartojamas šiuolaikinėje kalboje (kremzlės iškilimas kakle), yra labiau simbolinė nuoroda į Adomo nuodėmę.

Simbolinė reikšmė:

  1. Nepaklusnumo simbolis:
  • Vaisius (nesvarbu, ar tai buvo obuolys, ar kitas vaisius) tapo pirmojo žmogaus nepaklusnumo Dievui simboliu. Adomo ir Ievos veiksmas valgyti vaisių atvėrė jiems akis į gėrį ir blogį, bet taip pat privedė prie jų nuopuolio ir išvarymo iš Edeno sodo.
  1. Žinių ir pagundos simbolis:
  • Vaisius dažnai laikomas pagundos ir žinių simboliu, nes jis atvedė žmones prie suvokimo, bet taip pat prie nuodėmės.

Adomo ir Ievos obuolys nėra tiesiogiai aprašytas kaip obuolys Biblijoje – tai yra simbolinis vaisius, kuris tapo žmonijos nuodėmės ir nepaklusnumo Dievui ženklu. Vakarų kultūroje obuolys buvo įtvirtintas kaip šio vaisiaus simbolis dėl kalbos ir kultūros tradicijų, tačiau Biblijoje nėra nurodyta, kad tai būtent buvo obuolys.