Kas yra kanonas?

Kanonas – tai oficialiai priimtų religinių tekstų rinkinys, kuris laikomas autoritetingu ir šventu tam tikroje religijoje ar denominacijoje. Žodis „kanonas“ kilęs iš graikų kalbos žodžio „kanon“, reiškiančio „matavimo lazda“ arba „standartas“. Kanonas nustato, kurie tekstai yra pripažinti kaip autoritetingi ir kurių laikomasi kaip dieviškosios atskleidimo dalis.

Kanono Paskirtis

1. Autoritetas:
Kanonas suteikia tekstams autoritetą religinių mokymų ir praktikos srityse. Tai leidžia tikintiesiems vadovautis šiais tekstais, kaip pagrindiniu šaltiniu, nustatantį tikėjimo principus ir moralines normas.

2. Vieningumas:
Kanono nustatymas padeda užtikrinti vieningumą ir nuoseklumą religiniame mokyme ir praktikoje. Tai leidžia religinių bendruomenių nariams turėti bendrą supratimą apie šventuosius raštus.

3. Apsauga nuo klaidingų mokymų:
Kanonas padeda išvengti klaidingų mokymų ir tekstų, kurie galėtų klaidinti tikinčiuosius. Priimtų tekstų sąrašas užtikrina, kad tik teisingos ir dieviškai įkvėptos žinios būtų laikomos autoritetingomis.

Kanono Kūrimo Procesas

1. Istorinis kontekstas:
Kanono nustatymas yra sudėtingas ir ilgalaikis procesas, dažnai apimantis daugelį šimtmečių. Tekstai, kurie buvo laikomi šventais, dažnai buvo atrinkti ir pripažinti per įvairias teologines, istorines ir liturgines diskusijas.

2. Kritiniai kriterijai:
Tekstų įtraukimo į kanoną kriterijai dažnai apima:

  • Apostolinę kilmę: Tekstas turi būti susijęs su apaštalu ar būti ankstyvųjų krikščionių liudijimu.
  • Ortodoksiją: Tekstas turi atitikti pagrindinius tikėjimo principus ir mokymus.
  • Naudojimą: Tekstas turi būti plačiai naudojamas ir pripažįstamas religinių bendruomenių liturgijoje.

3. Regioninės ir istorinės variacijos:
Skirtingos religinės tradicijos ir denominacijos gali turėti skirtingus kanonus. Pavyzdžiui, krikščionybėje yra skirtingi kanonai tarp Romos katalikų, ortodoksų ir protestantų. Judaizme taip pat yra skirtingi kanonai, pavyzdžiui, „Tanach“ (Senojo Testamento tekstai).

Kanono Pavyzdžiai

**1. *Biblijos Kanonas*:

  • Senojo Testamento kanonas: Apima knygas, tokias kaip Pradžios knyga, Išėjimo knyga, Psalmai ir kt.
  • Naujojo Testamento kanonas: Apima Evangelijas, Apaštalų darbų knygą, laiškus ir Apreiškimo knygą.

**2. *Kuranas*:

  • Musulmonų šventasis raštas, laikomas vieninteliu autoritetingu ir nepakitusiu tekstu, kurį sudaro 114 surų (skyrių).

**3. *Hinduizmo Kanonai*:

  • Vedos: Seniausi ir svarbiausi hinduizmo tekstai.
  • Upanišados, Mahabharata, Ramajana: Įvairūs tekstai, turintys skirtingas teologines ir filosofines reikšmes.

**4. *Budizmo Kanonai*:

  • Tripitaka: Budizmo kanonas, kuris yra suskirstytas į tris „krepšius“: Vinaya Pitaka (disciplinos taisyklės), Sutta Pitaka (mokymai) ir Abhidhamma Pitaka (filosofinės analizės).

Kanonas yra svarbus religiniame gyvenime, nes jis suteikia pagrindą tikėjimo sistemai, ir todėl supratimas apie jį yra būtinas norint pilnai suprasti religinių tradicijų turinį ir praktiką.