Kas yra skaičius 1 religijoje?

Skaičius 1 daugelyje religijų simbolizuoja vienybę, Dievo vienatinumą ir absoliutą, pabrėždamas Dievo svarbą kaip vienintelės aukščiausios būtybės. Skaičius 1 dažniausiai reiškia monoteizmą – tikėjimą į vieną Dievą, kuris yra visa ko Kūrėjas ir Valdovas. Skirtingose religijose šis skaičius turi skirtingus niuansus, tačiau bendra tema yra vienybė ir nedalumas.

1. Krikščionybė

Krikščionybėje skaičius 1 siejamas su vienu Dievu, kuris pasireiškia trijose asmenyse: Dievo Tėvo, Dievo Sūnaus (Jėzaus Kristaus) ir Šventosios Dvasios. Šis Šventosios Trejybės principas simbolizuoja vieną Dievą trimis formomis, o skaičius 1 pabrėžia Dievo vienovę nepaisant šių formų. Dievas laikomas visa ko pradžia ir tikruoju šaltiniu. Jėzaus žodžiai „Aš ir Tėvas esame viena“ (Jn 10:30) pabrėžia šią vienovę.

2. Judaizmas

Judaizme skaičius 1 yra ypač svarbus, nes pagrindinis tikėjimo principas yra monoteizmas – tikėjimas vienu Dievu. Šema Izrael, viena iš svarbiausių žydų maldų, prasideda žodžiais: „Klausykis, Izraeli: Viešpats yra mūsų Dievas, Viešpats yra vienas“ (Pakartoto Įstatymo 6:4). Tai pabrėžia, kad Dievas yra vienintelis ir nedalomas, visos visatos Kūrėjas ir Valdovas.

3. Islamas

Islame skaičius 1 taip pat turi didžiulę reikšmę, nes jis tiesiogiai susijęs su monoteizmu. Pirmasis islamo stulpas – Šahada – tvirtina: „Nėra kito dievo, tik Allah, ir Mahometas yra jo pranašas“. Tai reiškia, kad Allachas yra vienas ir vienintelis Dievas, aukščiausia jėga ir valdovas.

Visose trijose pagrindinėse monoteistinėse religijose – krikščionybėje, judaizme ir islame – skaičius 1 simbolizuoja Dievo vienovę, nedalomumą ir monoteizmą, kuris yra esminė šių religijų tikėjimo dalis.