Kas yra hanukija?

Hanukija yra devynių šakų žvakidė, naudojama žydų šventės Hanukos metu. Ji yra susijusi su Hanukos stebuklu, kuris įvyko II a. pr. Kr., kai žydai, vadovaujami Makabėjų, atkovojo Jeruzalės šventyklą iš graikų valdovų. Šventykloje jie atrado tik mažą aliejaus kiekį, užtektiną tik vienai dienai, tačiau stebuklingai šventykloje esanti menora (septynių šakų žvakidė) degė net aštuonias dienas, kol buvo rastas naujas aliejus. Šis stebuklas tapo pagrindu Hanukos šventei.

1. Hanukijos aprašymas

  • Hanukija turi devynias šakas: aštuonios skirtos Hanukos dienoms, o viena papildoma – šamšui (tarnui). Šamšas yra centrinė ar išskirta žvakė, naudojama uždegti kitas žvakes.
  • Žvakės kasdien uždegamos per aštuonias Hanukos šventės dienas: pirmąją dieną uždegama viena žvakė, antrąją dieną – dvi, ir taip toliau, kol aštuntąją dieną dega visos aštuonios žvakės.

2. Skirtumas tarp Hanukijos ir Menoros

  • Menora yra senovinė septynių šakų žvakidė, naudota Jeruzalės šventykloje ir yra bendrai simbolizuojanti žydų tikėjimą.
  • Hanukija turi devynias šakas ir naudojama tik Hanukos šventės metu. Ji sukurta specialiai minint Hanukos stebuklą ir degimo stebuklą.

3. Hanukijos naudojimas Hanukos metu

  • Kiekvieną Hanukos dieną žydų šeimos uždega vieną žvakę daugiau nei praėjusią dieną. Pirmą dieną uždegama viena žvakė, antrą – dvi, ir taip toliau, kol aštuntą dieną dega visos žvakės.
  • Uždegimo ritualas dažnai lydimas specialių maldų ir giedojimų. Šis veiksmas simbolizuoja šviesos pergalę prieš tamsą ir tikėjimą prieš priespaudą.

4. Hanukijos simbolika

  • Šviesa: Hanukija simbolizuoja stebuklingą šviesą, kuri sudegė aštuonias dienas, nors aliejaus buvo tik vienai dienai. Tai simbolizuoja Dievo apsaugą ir globą žydų tautai.
  • Tikėjimas ir ištvermė: Hanukijos šviesos simbolizuoja viltį, stiprybę ir pergalę prieš priespaudą, kai žydai atkovojo savo šventyklą ir tikėjimą.

Hanukija yra devynių šakų žvakidė, naudojama žydų šventės Hanukos metu. Ji simbolizuoja šviesos stebuklą ir yra svarbus Hanukos apeigų elementas, skirtas prisiminti šventykloje įvykusį stebuklą ir žydų tautos atsidavimą savo tikėjimui.