Kas yra Ravana?

Ravana yra vienas iš pagrindinių veikėjų induizmo epiniame kūrinyje Ramajana, kur jis vaizduojamas kaip galingas ir intelektualus demonas (rakšasa) bei Lankos karalius. Ravana dažnai laikomas blogio simboliu, nes jis pagrobė dievo Ramos žmoną Sitą, dėl ko kilo karas tarp Ravanos ir Ramos. Nepaisant savo blogio veiksmų, Ravana induizmo mitologijoje yra sudėtinga ir prieštaringa figūra, turinti ir tam tikrų teigiamų savybių.

1. Ravanos kilmė ir asmenybė

  • Ravana yra kilęs iš galingos rakšasų (demonų) giminės. Jo tėvas buvo išminčius Višrava, o motina – demonų princesė Kaikasi. Dėl tokios kilmės Ravana turėjo tiek dievišką, tiek demonišką prigimtį.
  • Ravana buvo ypatingai protingas, mokslininkas ir didis atsidavęs dievui Šivai. Jis turėjo didžiules magijos ir kovos galias, tapo galingu karaliumi ir užkariavo daug teritorijų.
  • Savo puikybėje ir jėgoje Ravana galėjo pasipriešinti net dievams. Jis gavo palaiminimus iš dievo Šivos, kurie jam suteikė neįveikiamą jėgą.

2. Ravanos pagrobimas ir Ramajanos siužetas

Pagrindinis Ravanos vaidmuo yra Ramajanos pasakojime, kur jis yra pagrindinis antagonistas. Ramajana pasakoja apie dievą Ramą, kuris su savo broliu Lakšmana ir žmona Sita gyveno miške po to, kai buvo ištremtas iš savo karalystės. Ravana, sužavėtas Sitos grožiu, sukuria planą ją pagrobti.

  • Pagrobimas: Pasinaudojęs gudrumu, Ravana pagrobia Sitą ir nusiveža ją į savo karalystę Lankoje, tikėdamasis, kad ji sutiks tapti jo žmona. Tačiau Sita atmeta jo pasiūlymus ir išlieka ištikima Ramai.
  • Karas su Rama: Rama, norėdamas išlaisvinti Sitą, su savo broliu Lakšmana ir beždžionių karaliumi Hanumanu pradeda didžiulį karą prieš Ravanos armiją. Šis karas vyksta Lanka mieste, ir galiausiai Rama sunaikina Ravanos galybę.

3. Ravanos mirtis

Galutiniame Ramajanos mūšyje Rama nukauna Ravana šventuoju lanku, gautu iš dievų. Ravana žūsta kaip tragiška figūra – nepaisant savo didybės ir jėgos, jo puikybė ir pagrobimas privedė jį prie žlugimo. Jo mirtis simbolizuoja blogio pralaimėjimą ir teisingumo triumfą.

4. Ravanos simbolika

Ravana dažnai laikomas blogio ir puikybės simboliu dėl savo veiksmų Ramajanoje. Jo nesugebėjimas nugalėti savo aistras, puikybė ir noras užvaldyti Sitą veda jį į nuosmukį. Tačiau jo asmenybė yra sudėtingesnė nei vien tik „blogio įsikūnijimas“:

  • Didybė ir mokslas: Nepaisant jo neigiamo vaidmens, Ravana buvo labai išmintingas, mokslininkas, muzikantas ir religingas žmogus, atsidavęs Šivai. Jis yra žinomas dėl savo gilių žinių apie Vedų raštus, astrologiją ir meną.
  • Tragiška figūra: Ravana dažnai laikomas tragiška figūra, nes jo jėgos ir išmintis galėjo būti naudojamos gėriui, tačiau puikybė jį pražudė.

5. Ravanos įvaizdis induizme

Induizme Ravanos įvaizdis yra daugiaprasmis. Nors jis dažniausiai vaizduojamas kaip piktadarys, kai kuriose induizmo tradicijose Ravana taip pat yra gerbiamas kaip didis valdovas ir išminčius. Kai kurios Pietų Indijos bendruomenės jį netgi garbina kaip herojų, pripažindamos jo didžiules galias ir išmintį.

Tačiau plačiausiai priimtas įvaizdis yra tas, kuris pasirodo Ramajanoje: Ravana yra puikybės, geidulių ir blogio jėgų įsikūnijimas, kuris, nepaisant savo intelekto ir galių, neatsilaiko prieš savo aistras ir galiausiai sunaikinamas.

6. Ravanos vaidmuo šiuolaikinėje kultūroje

Ravana dažnai prisimenamas ir minimas per kasmet švenčiamą Dussehra festivalį Indijoje. Ši šventė žymi Ramajanos mūšio pabaigą ir Ravanos pralaimėjimą Ramai. Šventės metu žmonės degina didžiules Ravanos, jo brolio Kumbhakarno ir sūnaus Meghnado figūras, simbolizuodami blogio sunaikinimą.

Ravana yra daugialypė figūra, kuri simbolizuoja tiek blogį, tiek didybę. Nors jis yra pagrindinis antagonistas Ramajanos pasakojime ir dažnai vertinamas kaip puikybės ir blogio simbolis, jis taip pat yra vertinamas už savo intelektą, atsidavimą ir mokslines žinias. Ravana atspindi žmogaus kovą tarp gėrio ir blogio viduje, pabrėždamas, kaip puikybė gali sugriauti net pačias galingiausias būtybes.