Kas yra Jėzaus didysis įsakymas?

Jėzaus didysis įsakymas yra pagrindinis krikščionybės mokymas, kurį Jėzus perteikė savo sekėjams ir kuris susideda iš dviejų pagrindinių įsakymų: meilės Dievui ir meilės artimui. Šie du įsakymai apibendrina visą krikščioniškąją moralę ir įstatymų esmę. Šis įsakymas užrašytas Mato evangelijoje:

„Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela ir visu protu. Tai pirmasis ir didžiausias įsakymas. Antrasis – panašus į jį: Mylėk savo artimą kaip save patį. Šitais dviem įsakymais remiasi visas Įstatymas ir Pranašai.“
(Mato 22:37–40)

1. Meilė Dievui

  • „Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela ir visu protu.“
  • Šis įsakymas pabrėžia visišką atsidavimą Dievui – žmogus turi mylėti Dievą visa savo esybe: širdimi, siela ir protu. Tai reiškia, kad Dievas turėtų būti centrinė kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, o žmogaus veiksmai ir mintys turėtų būti nukreipti Dievo garbei.

2. Meilė artimui

  • „Mylėk savo artimą kaip save patį.“
  • Antrasis įsakymas susijęs su tarpusavio santykiais tarp žmonių. Jis moko, kad kiekvienas žmogus turi mylėti kitus taip, kaip jis pats norėtų būti mylimas. Tai apima ne tik fizinius ar emocinius veiksmus, bet ir gilesnę pagarbos, užuojautos ir gailestingumo išraišką.

Pagrindinės įsakymo idėjos:

  • Visapusiška meilė Dievui: Jėzus pabrėžia, kad žmogaus gyvenime svarbiausia turėtų būti meilė Dievui, kuri turi būti nuoširdi, visiška ir apimanti visą žmogaus būtį. Tai reiškia, kad žmogus turi vadovautis Dievo valia visose gyvenimo srityse.
  • Meilė artimui: Meilė artimui yra neatsiejama nuo meilės Dievui. Jėzus mokė, kad mylėdami kitus žmones, mes rodome savo meilę Dievui. Tai reiškia, kad krikščionys turi elgtis su kitais su užuojauta, atjauta ir pagarba, nepaisant jų tautybės, socialinio statuso ar pažiūrų.
  • Įstatymų apibendrinimas: Jėzus paaiškino, kad visas Senojo Testamento Įstatymas ir Pranašai remiasi šiais dviem įsakymais. Tai reiškia, kad visi kiti etiniai ir religiniai įsakymai gali būti suprasti per šias dvi pamatines vertybes: meilę Dievui ir meilę artimui.

Jėzaus didysis įsakymas apibendrina krikščionišką tikėjimą ir moralę. Tai kvietimas žmonėms gyventi meile: visa širdimi mylėti Dievą ir tokia pačia meile mylėti kitus žmones. Šis įsakymas yra esminis krikščionybės pagrindas ir gyvenimo būdo vadovas.