Kas yra Budos pamokslas?

Budos pamokslas, dar vadinamas Pirmuoju pamokslu, yra svarbus įvykis budizmo istorijoje. Tai pirmasis Sidhartos Gautamos, po nušvitimo tapusio Buda, mokymas. Šis pamokslas buvo pasakytas po to, kai Buda pasiekė nušvitimą (bodhi) po meditacijos po Bodhi medžiu. Jis buvo skirtas penkiems jo ankstesniems asketams-mokiniams, kurie vėliau tapo pirmaisiais jo sekėjais. Pamokslas buvo pasakytas netoli Benareso (dabartinio Varanasio), Elnių parke (Sarnathe), ir laikomas kertiniu įvykiu budizmo mokymo pradžioje.

Šis pirmasis Budos pamokslas yra žinomas kaip Dhammačakra Pravartana Sutta (Pali kalba) arba Dharmacakra Pravartana Sutra (Sanskrito kalba), kuris reiškia „Mokymo rato pasukimą“. Tai reiškia, kad Buda pradėjo skleisti savo mokymą – Dharma, kuris vėliau tapo budizmo pagrindu.

Pirmojo pamokslo pagrindinė esmė

Budos pirmasis pamokslas apima dvi pagrindines doktrinas:

  1. Keturi taurūs mokymai (Keturi tauriosios tiesos)
  2. Aštuoneriopas kelias

1. Keturi taurūs mokymai

Tai esminė budizmo dalis, paaiškinanti kančios prigimtį, jos kilmę, nutraukimą ir kelią, vedantį į išsivadavimą. Pagrindinės šios mokymo tiesos yra:

  • Pirmoji taurioji tiesa (Dukkha): Gyvenime neišvengiamai yra kančia. Tai apima gimimą, senatvę, ligą, mirtį, taip pat nepasitenkinimą, praradimus ir nusivylimus.
  • Antroji taurioji tiesa (Samudaya): Kančios šaltinis yra troškimai ir prisirišimai, kurie kyla iš neišmanymo ir noro siekti malonumų, materialinių dalykų ar nemirtingumo.
  • Trečioji taurioji tiesa (Nirodha): Kančią galima nutraukti, atsisakius troškimų ir pasiekus būseną, vadinamą nirvana, kuri reiškia visišką išsilaisvinimą iš kančios ciklo.
  • Ketvirtoji taurioji tiesa (Magga): Kelias į kančios nutraukimą yra Aštuoneriopas kelias, kuris apima teisingą požiūrį, veiksmus, kalbą, gyvenimo būdą, meditaciją ir kt.

2. Aštuoneriopas kelias

Aštuoneriopas kelias yra praktinis būdas, kuris padeda pasiekti nušvitimą ir išsivadavimą iš samsaros ciklo. Jį sudaro šie aštuoni elementai:

  1. Teisingas supratimas – suvokti Keturias taurąsias tiesas ir realybės prigimtį.
  2. Teisingas ketinimas – būti nesavanaudžiam, užjaučiančiam ir nekenkti kitoms būtybėms.
  3. Teisinga kalba – kalbėti tiesą, vengti melo, apkalbų ir įžeidimų.
  4. Teisingi veiksmai – vengti smurto, vagystės, žalos kitoms būtybėms.
  5. Teisingas pragyvenimas – gyventi taip, kad neprisidėtumėte prie kitų būtybių skriaudimo ar žalos.
  6. Teisingos pastangos – ugdyti teigiamas mintis ir veiksmus, vengti žalingų minčių.
  7. Teisingas susikaupimas – būti sąmoningam ir budriam savo veiksmuose, mintyse ir emocijose.
  8. Teisinga meditacija – siekti gilaus susitelkimo ir ramybės per meditacinę praktiką.

3. Vidurio kelias

Budos pirmasis pamokslas taip pat kalba apie Vidurio kelią – gyvenimo būdą, kuris vengia kraštutinumų: pernelyg griežto asketizmo ar per didelio malonumų siekimo. Buda, remdamasis savo patirtimi, nustatė, kad nė vienas iš šių kraštutinumų neveda į nušvitimą. Vidurio kelias, kuris apima Aštuoneriopą kelią, leidžia išvengti kraštutinumų ir rasti pusiausvyrą, kuri padeda siekti nušvitimo.

Pirmojo pamokslo poveikis

Po šio pirmojo pamokslo penki asketai, kurie anksčiau buvo Budos mokiniai, suprato jo mokymus ir tapo jo pirmaisiais sekėjais. Vienas iš jų, Kondanja, tapo pirmuoju arhatu – pilnai nušvitusia būtybe, kuri pasiekė nirvaną.

Tai buvo svarbus momentas budizmo istorijoje, nes Budos mokymas pradėjo plisti. Nuo to laiko jo sekėjai pradėjo skleisti šį mokymą, o budizmas tapo religija ir filosofija, kuria vadovaujasi milijonai žmonių visame pasaulyje.

Budos pirmasis pamokslas yra budizmo esmė, nes jame pateikiami pagrindiniai mokymai apie kančios prigimtį ir kelią, vedantį į išsivadavimą per nušvitimą. Jis pabrėžia keturias taurąsias tiesas ir aštuoneriopą kelią kaip esmines priemones, kurios padeda žmonėms išsilaisvinti iš samsaros ciklo ir pasiekti nirvaną. Šis pamokslas taip pat įkūnija Budos mokymo pradžią, kuris vėliau tapo pasauline religija.