Kas yra pranašo Elijo paėmimas dangun?

“Pranašo Elijo dangun paėmimas” yra svarbus įvykis “Biblijoje”, aprašytas “Antrojoje Karalių knygoje (2 Kar 2, 1–18)”. Tai viena iš retų istorijų, kai asmuo nepatiria fizinės mirties, bet yra tiesiogiai paimamas į dangų. Elijas buvo galingas ir drąsus Dievo pranašas, kuris visą savo gyvenimą skelbė Dievo valią ir kovojo prieš stabmeldystę Izraelio karalystėje. Jo paėmimas į dangų ugnies vežimu yra vienas iš išskirtinių stebuklingų įvykių Senajame Testamente.

  1. “Elijas – Dievo pranašas”Elijas buvo vienas svarbiausių pranašų Izraelyje. Jis gyveno ir veikė tuo metu, kai Izraelio karalius “Ahabas” ir jo žmona “Jahabėlė” įvedė stabmeldystę, garbindami svetimą dievą Baalą. Elijas griežtai kovėsi prieš stabmeldystę, pranašavo didelius nelaimių metus Izraeliui, ir buvo galingai naudojamas Dievo – jo malda sustabdė lietų trejiems metams, jis atgaivino mirusį vaiką ir sukvietė Baalo pranašus į iššūkį Karmelio kalne, kur Dievas parodė savo galią, atsiųsdamas ugnį iš dangaus.
  2. “Elijo ir Eliziejaus santykiai”Prieš savo paėmimą į dangų Elijas turėjo mokinį ir įpėdinį vardu “Eliziejus”, kuris buvo pašauktas tarnauti pranašu po Elijo. Pranašo Elijo paėmimo metu Eliziejus buvo šalia jo. Elijas kelis kartus bandė atkalbėti Eliziejų, kad jis liktų, tačiau Eliziejus tvirtai nusprendė eiti kartu iki pat pabaigos.
  3. “Elijo paėmimas į dangų”Istorija pasakoja, kad Elijas ir Eliziejus nuėjo prie “Jordano upės”, ir Elijas smogė savo apsiaustu per vandenį, ir Jordanas prasiskyrė, leidžiant jiems pereiti sausuma – tai stebuklas, panašus į Mozės perskirtą Raudonąją jūrą. Kai jie perėjo, Elijas paklausė Eliziejaus, ko šis nori prieš jo paėmimą. Eliziejus paprašė dvigubos Elijo dvasios dalies, kad galėtų tęsti jo tarnystę kaip Dievo pranašas.Kai jie ėjo ir kalbėjosi, “ugnies vežimas su ugnies arkliais” staiga atskyrė Eliją ir Eliziejų. Tada “Elijas” buvo paimtas į dangų “ugnies vežimu”. Eliziejus šaukė: „Mano tėve, mano tėve, Izraelio kovos vežimai ir raiteliai!“, bet Elijas jau buvo iškilęs į dangų.
  4. “Eliziejus perima Elijo mantiją”Po Elijo paėmimo, jo apsiaustas (mantija) nukrito nuo ugnies vežimo ir Eliziejus ją pasiėmė. Šis apsiaustas simbolizavo, kad Eliziejus perėmė Elijo dvasinę galią ir pranašo vaidmenį. Grįžęs prie Jordano upės, Eliziejus smogė apsiaustu per vandenį ir, kaip ir Elijas, perėjo upę sausuma. Tai buvo ženklas, kad Dievas suteikė Eliziejui tokią pačią galią kaip ir Elijui.
  5. “Simbolika ir reikšmė”Elijo paėmimas į dangų yra labai simboliška ir teologinė istorija, turinti kelias prasmes:- “Dangiškojo pašaukimo simbolis”: Elijo paėmimas į dangų rodo, kad jis buvo Dievo ypatingai pašauktas pranašas ir atliko savo tarnystę su išskirtiniu atsidavimu. Jo gyvenimas ir paėmimas tapo išskirtiniu Dievo įsikišimo į žmogaus gyvenimą pavyzdžiu.- “Nemirtingumo idėja”: Kadangi Elijas nepatyrė fizinės mirties, ši istorija simbolizuoja nemirtingumą ir Dievo planą žmonėms, kurie tarnauja Jam ištikimai. Tai primena, kad Dievas rūpinasi savo tarnais net po žemiškojo gyvenimo.- “Elijo sugrįžimo lūkestis”: Judaizme ir krikščionybėje Elijas laikomas pranašu, kuris turėtų sugrįžti prieš Mesijo atėjimą. Judaizmo tradicijoje manoma, kad Elijas grįš prieš Pasaulio pabaigą kaip Mesijo pirmtakas, todėl per “Pesachą” (žydų Velykas) ant stalo paliekama taurė vyno Elijui, laukiančiam jo sugrįžimo.- “Eliziejaus pranašystės tęsinys”: Eliziejus tapo Elijo įpėdiniu ir gavo dvigubą jo dvasios dalį, parodydamas, kad Dievo darbas nesibaigia su vienu pranašu – Dievo galia ir veikimas tęsiasi per kitus.
  6. “Pranašo Elijo dangun paėmimas” yra viena iš įsimintiniausių istorijų Biblijoje, simbolizuojanti dangišką pašaukimą ir Dievo galią per pranašus. Jo perėjimas į dangų ugnies vežimu yra stebuklingas įvykis, kuris rodo jo ypatingą ryšį su Dievu. Ši istorija taip pat akcentuoja, kad Dievo veikimas tęsiasi per Jo tarnus ir per kartų kartas.