Kas yra Abraomo ir Izaoko paaukojimas?

Abraomo ir Izaoko paaukojimas yra viena iš svarbiausių istorijų judaizme, krikščionybėje ir islame. Ši istorija aprašo tikėjimo išbandymą, kai Dievas (Jahvė) liepia Abraomui paaukoti savo mylimą sūnų Izaoką. Istorija yra simbolinė, pabrėžianti tikėjimo, paklusnumo Dievui ir atsidavimo svarbą. Šis įvykis vadinamas Akedah (surišimas) judaizme.

1. Istorijos aprašymas (Biblijos versija)

Pradžios knygos 22 skyriuje pasakojama, kaip Dievas, norėdamas išbandyti Abraomo tikėjimą, liepia jam paaukoti savo sūnų Izaoką. Dievas liepė Abraomui eiti į Morijos žemę ir ten ant kalno paaukoti savo sūnų kaip deginamąją auką. Nors šis įsakymas buvo itin sunkus, Abraomas nedvejodamas pakluso.

Abraomas ir Izaokas leidosi į kelionę, kartu nešdamiesi medieną ir peilį aukojimui. Pakeliui Izaokas paklausė tėvo, kur yra ėriukas aukai, nes matė, kad jie nešėsi viską, išskyrus gyvūną. Abraomas atsakė: „Dievas pats parūpins auką.“ Kai jie pasiekė nurodytą vietą, Abraomas pastatė aukurą, surišo Izaoką ir pasiruošė jį paaukoti. Tačiau, kai Abraomas pakėlė ranką su peiliu, Viešpaties angelas pašaukė jį iš dangaus ir sustabdė aukojimą.

Angelas pasakė, kad Dievas pamatė Abraomo tikėjimą ir jam nebereikia aukoti sūnaus. Vietoj to Abraomas rado aviną, įstrigusį krūmuose, ir paaukojo jį vietoj Izaoko. Po šio įvykio Dievas dar kartą patvirtino savo sandorą su Abraomu, pažadėdamas, kad jo palikuonys bus gausūs kaip dangaus žvaigždės ir pajūrio smiltys.

2. Islamo versija

Islame, ši istorija yra panaši, tačiau su tam tikrais skirtumais. Korane, pranašas Ibrahimas (Abraomas) taip pat gauna nurodymą paaukoti savo sūnų, tačiau islamiškoje tradicijoje manoma, kad tai buvo ne Izaokas, o jo pirmagimis sūnus Izmaelis. Prieš auką Izmaelis sutiko su tėvo sprendimu, parodydamas visišką paklusnumą Dievo valiai.

Kai Ibrahimas buvo pasiruošęs paaukoti sūnų, Allahas jį sustabdė, o vietoj sūnaus buvo paaukotas avinas. Šis įvykis islame yra minimas šventės Eid al-Adha metu, kai musulmonai paaukoja gyvulį (dažniausiai aviną, ožką ar karvę) prisimindami Ibrahimo atsidavimą ir tikėjimą.

3. Simbolinė reikšmė

Abraomo ir Izaoko paaukojimas turi gilias simbolines reikšmes:

  • Tikėjimo ir paklusnumo išbandymas: Abraomas, nepaisydamas savo tėviškos meilės sūnui, buvo pasiruošęs paklusti Dievo įsakymui. Ši istorija simbolizuoja aukščiausią paklusnumo Dievui formą, kai tikėjimas ir atsidavimas viršija visus žmogiškus jausmus ir troškimus.
  • Dievo malonė: Istorija rodo, kad Dievas nėra žiaurus, bet gailestingas. Jis nenori žmogaus aukos, bet vertina tikėjimą ir pasiruošimą aukotis dėl Jo.
  • Dievo sandora su Abraomu: Dievas atlygino Abraomui už jo paklusnumą, atnaujindamas savo pažadą, kad Abraomo palikuonys bus gausūs ir palaiminti.

4. Reikšmė religijose

  • Judaizme: Ši istorija yra pavyzdys Abraomo, kaip tikėjimo patriarcho, kuris yra pavyzdys visai izraelitų tautai. Abraomo paklusnumas tapo modeliu atsidavimui Dievui ir šios istorijos atminimas yra svarbus per Rosh Hashanah šventę.
  • Krikščionybėje: Krikščionybėje Abraomo ir Izaoko istorija simbolizuoja Dievo pasirengimą aukoti savo sūnų Jėzų Kristų, kad būtų išgelbėta žmonija. Tai laikoma pirmavaizdžiu Jėzaus aukai ant kryžiaus.
  • Islame: Ši istorija yra pavyzdys visiško atsidavimo Dievui ir pasitikėjimo Jo valia. Ši aukos tema išreiškiama per Eid al-Adha, vieną iš svarbiausių musulmonų švenčių, kai musulmonai paaukoja gyvulį, parodydami atsidavimą ir pasitikėjimą Allahu.

Abraomo ir Izaoko paaukojimas yra vienas svarbiausių tikėjimo išbandymų religijose. Tai simbolizuoja aukščiausią paklusnumo ir tikėjimo Dievo valia lygį. Ši istorija taip pat rodo Dievo gailestingumą ir pabrėžia, kad tikėjimas yra svarbesnis už pačią auką.