Kas yra Egipto septynios gausybės ir bado metai?

Egipto septynios gausybės ir bado metai yra pasakojimas iš Biblijos Pradžios knygos (Pradžios knyga 41 skyrius), kuriame aprašoma, kaip Juozapas, vienas iš patriarcho Jokūbo sūnų, buvo pašauktas Egipto faraono į jo dvarą, kad išaiškintų faraono sapnus ir išgelbėtų Egiptą nuo būsimos bado nelaimės. Šis pasakojimas simbolizuoja dievišką numatymą, pasirengimą sunkumams ir išmintingą valdymą.

1. Faraono sapnai

Pasakojimas prasideda tuo, kad Egipto faraonas sapnavo du keistus sapnus, kurie jį labai neramino. Pirmame sapne jis matė septynias riebias ir sveikas karves, kurios ganėsi Nilo upės pakrantėje. Po to pasirodė septynios liesos, blogai atrodančios karvės, kurios prarijo septynias riebias karves. Tačiau, suvalgę jas, liesos karvės neatrodė geriau.

Antrajame sapne faraonas matė septynis pilnus, sveikus kviečių varpų stiebus, o po jų išdygo septyni išdžiūvę ir vėjo sudžiovinti varpos stiebai. Liesieji varpos stiebai prarijo pilnus sveikus varpos stiebus. Faraoną labai suglumino šie sapnai, todėl jis išsikvietė visus Egipto išminčius ir sapnų aiškintojus, tačiau nė vienas iš jų nesugebėjo paaiškinti, ką šie sapnai reiškia.

2. Juozapas išaiškina faraono sapnus

Faraono dvaro vyno padavėjas prisiminė Juozapą – jauną vyrą, kuris anksčiau buvo kalėjime ir sugebėjo išaiškinti sapnus. Juozapas buvo viena iš patriarcho Jokūbo sūnų, kurį jo broliai pardavė į vergiją, pavydėdami tėvo meilės. Per savo gyvenimo vargus Juozapas atsidūrė Egipte, kur buvo neteisingai apkaltintas ir įkalintas, bet išsiskyrė savo gebėjimu aiškinti sapnus.

Faraonas išsikvietė Juozapą iš kalėjimo, ir Juozapas išklausė jo sapnus. Juozapas, Dievo padedamas, paaiškino faraonui, kad abu sapnai yra tas pats pranašystės ženklas, ir kad jie reiškia ateinančius septynis gausybės ir septynis bado metus. Pirmieji septyni metai bus turtingi derliumi ir gausa, bet po jų seks septyni bado metai, kai visa žemė kentės nuo maisto stygiaus. Liesos karvės ir išdžiūvę varpos simbolizuoja blogus metus, kurie sunaikins viską, kas buvo sukaupta per gausos metus.

3. Juozapo patarimas pasiruošti badmečiui

Juozapas ne tik paaiškino sapnų reikšmę, bet ir pateikė faraonui išmintingą patarimą. Jis pasiūlė, kad Egipto valdžia per septynerius gausybės metus rinktų ir laikytų maistą, kad galėtų juo aprūpinti šalį badmečio metais. Juozapas patarė paskirti patikimą asmenį, kuris prižiūrėtų šią atsargų kaupimo operaciją.

Faraonas buvo sužavėtas Juozapo išmintimi ir pasiūlymu, todėl paskyrė Juozapą aukščiausiu pareigūnu visame Egipte, antru po faraono. Juozapas gavo atsakomybę už maisto kaupimą ir šalies paruošimą būsimai krizei.

4. Septyni gausybės ir septyni bado metai

Per ateinančius septynerius metus Egipte užderėjo itin gausus derlius, ir Juozapas, kaip buvo suplanavęs, kaupė atsargas didelėse sandėliuose. Kai prasidėjo septyneri bado metai, badas užklupo ne tik Egiptą, bet ir aplinkines šalis. Tačiau Egiptas buvo pasiruošęs, nes Juozapas buvo atsakingas už maisto atsargų valdymą. Bado metu žmonės iš įvairių šalių atvyko į Egiptą pirkti maisto.

Tarp atvykusių į Egiptą buvo ir Juozapo broliai iš Kanaano, kurie, nežinodami, kad Juozapas buvo Egipto valdovo patarėjas, atvyko ieškoti maisto. Per šį susitikimą Juozapas susivienijo su savo šeima, atleido broliams už jų išdavystę ir pakvietė juos apsigyventi Egipte. Šis įvykis taip pat buvo pagrindas izraelitų apsigyvenimui Egipte, kuris vėliau lėmė jų vergovę ir išvedimą iš Egipto Mozės vadovaujant.

5. Simbolika ir moralinė reikšmė

Ši istorija turi keletą svarbių simbolinių ir moralinių aspektų:

  • Dieviškas numatymas ir išmintis: Juozapo sugebėjimas paaiškinti sapnus buvo laikomas Dievo dovanota išmintimi. Jis nurodė žmonėms ne tik suprasti, kas ateina, bet ir kaip išmintingai pasiruošti krizei.
  • Pasirengimas sunkumams: Juozapo patarimas kaupti atsargas septyneriems bado metams rodo svarbą planuoti ir ruoštis būsimoms problemoms. Tai pabrėžia išminties ir pasirengimo svarbą gyvenime.
  • Atleidimas ir susitaikymas: Juozapas atleido savo broliams, nepaisant jų išdavystės. Tai parodo gailestingumo ir atleidimo galią, taip pat šeimos svarbą ir atsinaujinusį ryšį.
  • Dievo valios išsipildymas: Nors Juozapas patyrė daug sunkumų, galų gale viskas vedė prie Dievo plano išsipildymo – jis buvo išaukštintas Egipte ir galėjo išgelbėti savo šeimą. Tai rodo, kaip Dievas gali vesti žmones per sunkumus į galutinį išsipildymą ir gerovę.

Septyni gausybės ir bado metai yra giliai prasmingas pasakojimas apie numatymą, pasirengimą ir išmintį. Ši istorija pabrėžia Juozapo sugebėjimą planuoti ir pasiruošti krizei, taip pat atskleidžia svarbias temas apie atleidimą, šeimos vienybę ir Dievo valios išsipildymą. Šis pasakojimas išlieka aktualus ir šiandien, kaip priminimas, kaip svarbu planuoti ateitį ir būti pasiruošus sunkiems gyvenimo laikotarpiams.