Kas yra Gelug?

Gelug yra viena iš keturių pagrindinių tibetiečių budizmo mokyklų, kartu su Nyingma, Kagyu ir Sakya. Gelug mokykla, dar vadinama „Gelugpa“ arba „Gelug“, išsiskiria savo akademiniu požiūriu, monastiniu gyvenimu ir griežtu disciplinos akcentavimu. Ši mokykla buvo įkurta XIV a. pirmoje pusėje ir greitai tapo viena iš dominuojančių tibetiečių budizmo tradicijų.

Pagrindiniai Gelug budizmo bruožai:

  1. Įkūrėjas: Gelug mokyklą įkūrė Tsongkhapa (1357–1419), tibetiečių dvasinis meistras ir filosofas, kuris buvo žinomas dėl savo intelektualinio ir dvasinio indėlio į tibetiečių budizmą. Tsongkhapa siekė sukurti sistemą, kuri būtų paremta rigoroziniu teologiniu tyrimu ir disciplinos praktika, ir kurti švarią ir nuoseklią budizmo praktiką.
  2. Filosofija ir mokymai: Gelug tradicija yra žinoma dėl savo gilaus dėmesio į budizmo filosofiją ir logiką. Mokykla pabrėžia „Prasangika“ Madhjamika filosofiją, kuri remiasi Šantidevos ir Candra Kirti mokymais. Gelug mokykla dėmesį skiria analitinei meditacijai ir teorijai, siekiant išsiaiškinti ir suprasti budizmo principus.
  3. Monastinis gyvenimas: Gelug tradicija pabrėžia monastinį gyvenimą ir disciplina, kurioje didelis dėmesys skiriamas celibato laikymuisi, mokslo studijoms ir griežtai etiketo praktikai. Monastiniai vienuolynai yra svarbi Gelug tradicijos dalis, ir jie dažnai tarnauja kaip akademiniai ir dvasiniai centrai.
  4. Dalai Lama: Gelug mokykla yra žinoma dėl savo ypatingo santykio su Dalai Lama titulu. Dalai Lama yra laikomas aukščiausiu dvasiniu vadovu Gelug mokykloje ir vienas iš žymiausių Tibeto budizmo lyderių pasaulyje. Dabartinis Dalai Lama, Tenzin Gyatso, yra 14-asis Dalai Lama ir tarptautiniu mastu žinomas dėl savo pastangų skleisti budizmo mokymus ir skatinti pasaulinį taiką.
  5. Gyalwa Karmapa: Be Dalai Lamos, kitas svarbus Gelug tradicijos titulas yra „Gyalwa Karmapa“. Gyalwa Karmapa yra laikomas antru pagal svarbą Gelug tradicijos vadovu ir praktikuoja pagal Kagyu mokyklos mokymus. Tačiau Gelug ir Kagyu tradicijos turi bendrų istorinių ryšių ir kartais dalijasi kai kuriomis praktikomis.
  6. Šventės ir ritualai: Gelug tradicija turi įvairias šventes ir ritualus, įskaitant monastinius ritualus, skatinančius budizmo mokymus ir praktikas. Svarbios ceremonijos gali apimti puojas (ritualines maldas), tibetietiškas šventes ir metines šventes, kurios pabrėžia Gelug tradicijos filosofiją ir praktiką.

Gelug budizmas pasižymi savo rigoroziniu filosofiniu tyrimu, monastiniu gyvenimu ir griežtu disciplinos akcentavimu. Ši mokykla siekia sukurti nuoseklią ir išsamią dvasinio tobulėjimo sistemą, kuri apima tiek teorinius, tiek praktinius aspektus budizmo kelio.