Kas yra Kagyu?

Kagyu yra viena iš keturių pagrindinių tibetiečių budizmo mokyklų, kartu su Nyingma, Sakya ir Gelug. Kagyu, taip pat žinoma kaip „Kagyu“ arba „Kagyupa“, reiškia „mylėti mokymus“ arba „praktikos mokykla“ tibetiečių kalba. Kagyu tradicija yra žinoma dėl savo gilių meditacinių praktikų ir dvasinio mokymo, orientuoto į tiesioginį patyrimą ir apšvietimą.

Pagrindiniai Kagyu budizmo bruožai:

  1. Mokymų linijos: Kagyu mokykla pasižymi savo unikaliomis mokymų linijomis, kurios yra perduodamos iš vieno meistro kitam per „meditacinių linijų“ sistemą. Šios linijos apima tiek senus mokymus iš Indijos, tiek tibetietiškas interpretacijas ir praktikas. Pagrindinės linijos apima „Karma Kagyu“ (taip pat žinoma kaip „Kagyüpa“ arba „Karma Kagyü“) ir „Drikung Kagyu“.
  2. Meditacijos praktikos: Kagyu mokykla ypatingą dėmesį skiria meditacijai, ypač meditacinėms praktikoms, kurios yra skirtos tiesioginiam patyrimui ir savęs transformacijai. Meditacijos praktikos apima „Mahāmudrā“ (Didysis antspaudas) ir „Six Yogas of Naropa“ (Naropos šeši jogai). Mahāmudrā praktika siekia tiesiogiai patirti proto natūralią esybę ir išlaisvinimą nuo konceptualumo. Naropos šeši jogai yra kompleksas meditacinių praktikų, kurios apima tiek fizinius, tiek psichologinius aspektus.
  3. Tibeto budizmo meistrai: Kagyu mokykla yra žinoma dėl savo svarbių dvasinių meistrų, tokių kaip Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa ir Gampopa. Tilopa ir Naropa buvo didieji indų mokytojai, kurie perduodavo praktikas Marpai, kuris vėliau išmokė Milarepą ir Gampopą. Šie meistrai ir jų mokymai yra labai gerbiami Kagyu tradicijoje.
  4. Guru-šishya santykis: Kagyu praktikoje svarbus yra guru-šishya (mokytojo-mokinio) santykis. Lama (mokytojas) yra laikomas esminiu dvasiniu vadovu, kuris perduoda mokymus ir praktikas mokiniams. Šis santykis yra esminis dvasinio pažinimo ir praktikų tobulinimo procese.
  5. Karma Kagyu linija: „Karma Kagyu“ yra viena iš svarbiausių Kagyu mokyklos linijų ir yra žinoma dėl savo „Karmapa“ tituluojamo dvasinio vadovo. Karmapa yra laikomas pagrindiniu dvasiniu lyderiu, kuris perduoda mokymus ir vadovauja praktikai. Dabartinis Karmapa yra Orgyen Trinley Dorje, ir jis yra žinomas dėl savo išsivystymo ir pastangų skleisti budizmo mokymus visame pasaulyje.
  6. Drikung Kagyu: Kita svarbi Kagyu tradicijos linija yra Drikung Kagyu, kuri taip pat pabrėžia meditacijos praktikas ir turi savo dvasinių vadovų liniją.
  7. Šventės ir ritualai: Kagyu tradicija turi daug švenčių ir ritualų, įskaitant specialias meditacijas, puojas (ritualines ceremonijas), šventes, skirtas pagerbti didžiuosius meistrus, ir specialius mokymus, kuriuose pabrėžiama dvasinė praktika ir išsivystymas.

Kagyu budizmas pasižymi savo giliais meditaciniais mokymais, praktinių praktikos metodų ir dvasinių meistrų paveldu. Ši tradicija orientuojasi į tiesioginį dvasinį patyrimą, meditaciją ir praktines technikas, siekiant pasiekti apšvietimą ir išsilaisvinimą.