Kas yra Tibeto budizmas?

Tibeto budizmas yra viena iš pagrindinių budizmo tradicijų, atsiradusi Tibete ir išplito į kaimynines šalis, tokias kaip Nepalas, Bhutaną ir Indiją. Ši tradicija taip pat dažnai vadinama Vajrayana arba Tantriniu budizmu, nes ji remiasi tantrinėmis praktikomis ir ritualais.

Pagrindiniai Tibeto budizmo bruožai:

  1. Tantrinės praktikos: Tibeto budizmas garsėja savo tantrinėmis praktikomis, kurios apima ritualus, meditacijas ir vizualizacijas, siekiant pasiekti apšvietimą. Tantrinės praktikos dažnai naudoja simbolius, mantras (šventas skiemenis), mudras (rankų gestus) ir mandalas (ritualinius piešinius) kaip būdus siekti dvasinio tobulėjimo ir transformacijos.
  2. Bodhisattvos idealas: Kaip ir Mahajana budizme, Tibeto budizme labai svarbus yra bodhisattvos idealas. Tibeto budizmo praktikai siekia tapti bodhisattvomis, kurie, pasiekę tam tikrą dvasinį lygį, pasirenka likti samsaroje (gimimo ir mirties cikle), kad galėtų padėti visoms būtybėms pasiekti apšvietimą.
  3. Lamos ir guru-šishya santykis: Tibeto budizme labai svarbus yra guru-šishya (mokytojo-mokinio) santykis. Lama (mokytojas) laikomas dvasiniu vadovu, kuris perduoda mokymus, ritualus ir praktikas savo mokiniams. Šis santykis yra esminis Tibeto budizmo praktikoje, nes lama yra laikomas esminiu dvasinio pažinimo šaltiniu.
  4. Budų ir bodhisattvų panteonas: Tibeto budizmas turi daugybę budų ir bodhisattvų, kurie yra garbinami kaip dieviškosios būtybės ir dvasiniai vadovai. Populiarūs tibetietiški bodhisattvai yra Avalokitešvara (užuojautos bodhisattva), Manjushri (išminties bodhisattva) ir Tara (motininė bodhisattva, dažnai garbinama kaip gelbėtoja).
  5. Meditacija ir ritualai: Tibeto budizme meditacija ir ritualai yra pagrindinės praktikos. Praktikai dažnai naudoja įvairias meditacijos technikas, įskaitant vizualizaciją, kvėpavimo kontrolę ir mantra kartojimą, kad išvystytų dvasinį pabudimą ir suartėtų su dvasiniais idealais.
  6. Šventieji tekstai ir sutros: Tibeto budizmas remiasi įvairiais šventaisiais tekstais ir sutromis, kurios apima klasikinius Mahajana ir Vajrayana mokymus. Šie tekstai apima tiek sanskrito, tiek tibetiečių kalbos literatūrą ir yra svarbūs mokymų perdavimui ir praktikai.
  7. Tibeto budizmo mokyklos: Tibeto budizmas yra padalintas į kelias pagrindines mokyklas:
  • Nyingma: Seniausia tibetiečių budizmo mokykla, kuri pabrėžia pirmykštį tibetiečių budizmo tradicijų perdavimą ir tantrinių praktikų svarbą.
  • Kagyu: Ši mokykla yra žinoma dėl savo meditacinių praktikų ir „meditacinių linijų“, kurios pabrėžia tiesioginį dvasinį patyrimą.
  • Sakya: Sakya mokykla pabrėžia akademinius tyrimus ir ritualus, ir ji turi savo unikalų mokymų rinkinį ir praktikas.
  • Gelug: Viena iš pagrindinių Tibeto budizmo mokyklų, įkurta Tsongkapa, pabrėžianti monastinį gyvenimą, teologinius mokymus ir filosofiją. Dalai Lama ir Panchen Lama yra susiję su Gelug mokykla.
  1. Šventės ir ritualai: Tibeto budizme yra daug svarbių švenčių ir ritualų, įskaitant tibetietišką Naujųjų metų šventę (Losar), įvairias meditacines praktikas ir ritualus, skirtus garbinti budas ir bodhisattvas, bei padėti praktikuojantiems pasiekti dvasinę pažangą.

Tibeto budizmas apima turtingą ir sudėtingą sistemą dvasinių praktikų, filosofijos ir ritualų, kurie kartu sudaro išskirtinę ir gilią budizmo tradiciją. Ši religija ir filosofija suteikia įvairių metodų ir priemonių, skirtų tiek individualiam dvasiniam augimui, tiek visos bendruomenės gerovei ir išganymui.