Kas yra Anakletai?

Anakletai yra krikščionių bendruomenės dalis, siejama su ankstyvosios Bažnyčios istorija, tačiau šis terminas nėra plačiai žinomas ar naudojamas šiuolaikinėje teologijoje. Tačiau vienas iš istorinių kontekstų, kuriame gali pasirodyti šis terminas, yra susijęs su Popiežiumi Anakletu, kuris, pagal tradiciją, buvo trečiasis Romos vyskupas po šventojo Petro ir Linuso. Popiežius Anakletas kartais vadinamas Kletu, ir jo vardas dažnai minimas kartu su kitu popiežiumi Kletu. Dėl to yra šiek tiek neaiškumų dėl šio popiežiaus tapatybės ir veiklos.

Anakletas buvo Romos vyskupas maždaug 79–92 metais. Jo pontifikato laikotarpis yra menkai dokumentuotas, todėl apie jo gyvenimą ir veiklą žinoma labai mažai. Manoma, kad jis tęsė Bažnyčios organizavimo ir stiprinimo darbus Romoje, kurie buvo pradėti jo pirmtakų. Be to, kai kurie šaltiniai teigia, kad Anakletas pastatė paminklą šventojo Petro kapui, tačiau šio teiginio tikslumas lieka neaiškus.

Verta pažymėti, kad istoriniuose Bažnyčios šaltiniuose Anakletas kartais vadinamas Kletu arba Anacletu, o kai kuriais atvejais šie vardai netgi laikomi dviem skirtingais asmenimis. Tačiau dauguma šiuolaikinių istorikų mano, kad Kletas ir Anakletas buvo tas pats asmuo, ir tai tik rodo skirtingus to paties vardo variantus.

Anakletas nėra žinomas dėl didelio teologinio indėlio, ir jo vardas nėra plačiai minimas vėlesnėje Bažnyčios istorijoje. Jo palikimas yra susijęs su ankstyvųjų popiežių darbu organizuojant krikščionių bendruomenę Romoje, ir jis buvo gerbiamas kaip vienas iš pirmųjų Bažnyčios vadovų.