Kas yra Hathor?

Hathor yra viena iš senovės Egipto mitologijos pagrindinių ir labiausiai gerbiamų deivių. Ji buvo meilės, džiaugsmo, muzikos, šokio, motinystės, vaisingumo ir moterų globėja. Hathor taip pat buvo susijusi su dangaus ir saulės dieviškuoju aspektu, todėl kartais buvo laikoma dangaus deive, kuri prižiūrėjo Saulę, kai ji keliaudavo dangumi.

Hathor dažnai buvo vaizduojama kaip moteris su karvės ragais ir saulės disku ant galvos arba kaip karvė – gyvūnas, su kuriuo ji buvo stipriai susijusi. Karvė simbolizavo vaisingumą, motinystę ir rūpestingumą, o šios savybės buvo esminės Hathor charakterio dalys. Ji buvo laikoma ne tik rūpestinga motina, bet ir džiugios gyvybės jėgos įsikūnijimu, suteikiančiu žmonėms laimę ir meilę.

Hathor vaidmuo Egipto religijoje buvo labai platus. Ji buvo moterų, ypač nėščių moterų ir motinų, globėja, kurios dažnai meldėsi jai dėl sėkmingo gimdymo ir vaikų sveikatos. Hathor taip pat buvo siejama su muzika, šokiu ir džiaugsmu – ji buvo laikoma deive, kuri neša džiaugsmą ir malonumą į pasaulį. Jos šventės buvo švenčiamos su dainomis, šokiais ir muzikos instrumentais, ypač sistru – būgnu, kuris buvo vienas iš jos simbolių.

Hathor buvo garbinama visoje Egipte, tačiau ypatingai svarbus jos kultas buvo Denderoje, kur jai buvo pastatyta didžiulė ir iškilminga šventykla. Šventykla Denderoje buvo vienas iš svarbiausių Hathor garbinimo centrų, kur vyko sudėtingos religinės ceremonijos, skirtos jai pagerbti. Hathor taip pat buvo susijusi su mirusiųjų pasauliu – ji buvo laikoma dievybe, kuri palydėdavo mirusiųjų sielas į pomirtinį gyvenimą ir suteikdavo joms ramybę bei džiaugsmą.

Hathor įtaka Egipto mitologijoje ir kasdieniniame gyvenime buvo didžiulė. Ji ne tik simbolizavo meilę, džiaugsmą ir motinystę, bet ir įkūnijo šviesos ir gyvybės jėgas, kurios buvo esminės Egipto kultūros ir religijos dalys. Hathor buvo visur esanti ir mylima deivė, kurios kultas ir įvaizdis išliko galingas per visą Egipto istoriją.