Kas yra visuotinis teismas?

Visuotinis teismas (arba paskutinis teismas) yra eschatologinė krikščioniškojo tikėjimo sąvoka, kuri žymi galutinį Dievo teismo dieną, kai visi mirusieji bus prikeltai ir įvertinti pagal savo gyvenimo darbus. Šis teismas yra svarbi krikščionių tikėjimo dalis ir užima reikšmingą vietą katalikų, ortodoksų ir protestantų tikėjimuose.

Visuotinio Teismo Reikšmė

  1. Teisingumo Atkūrimas:
  • Visuotinis teismas yra būtinas, kad būtų aiškiai parodytas Dievo teisingumas ir išmintis, kurių žmonės šiame gyvenime kartais nesupranta ar nemato. Dažnai šio gyvenimo metu dorybės gali būti nepastebimos, o nedorai gyvenantys žmonės gali būti aukštinami. Teismas atskleis visas paslėptas tiesas ir Dievo planą.
  1. Mirusieji Prisikelia:
  • Teismas įvyks po visų mirusiųjų prisikėlimo. Tai bus momentas, kai visi žmonės, gyvenę nuo pradžių iki pasaulio pabaigos, bus prikeltai iš mirusiųjų ir atiduoti teismui.
  1. Teismo Procesas:
  • Visuotinis teismas apima visų žmonių gerų ir blogų darbų vertinimą. Kiekvienas žmogus bus teisiamas pagal savo veiksmus ir ketinimus. Teismas įvertins kiekvieno gyvenimą, paaiškins visus neteisingumus ir neaiškumus, kurie galėjo egzistuoti žemėje. „Viešpats… nušvies, kas tamsoje paslėpta, ir atskleis širdžių sumanymus” (1 Kor 4,5).
  1. Amžinasis Atlygis:
  • Po visuotinio teismo, kiekvienas žmogus bus paskirtas į savo amžinąją būseną: dangiškąją laimę arba amžinąją kančią. Tai reiškia, kad teismas atneš galutinę ir nekintamą išvadą apie kiekvieno žmogaus likimą amžinybėje.

Biblijos Apreiškimai ir Tradicija

  1. Naujojo Testamento Nuorodos:
  • Biblijoje visuotinis teismas minimas kaip eschatologinis įvykis, aprašytas įvairiose vietose. Pavyzdžiui, Jėzus kalba apie paskutinį teismą savo kalboje apie pasaulio pabaigą (Mt 25,31-46), kur sako, kad „Kai Žmogaus Sūnus ateis savo šlovėje, visi angelai su juo, jis sės ant savo šlovės sosto… ir atskirs juos vienus nuo kitų, kaip ganytojas atskiria avis nuo ožkų“.
  1. Krikščioniškoji Tradicija:
  • Tradiciškai katalikų ir ortodoksų Bažnyčios mokyme visuotinis teismas yra laikomas galutiniu Dievo teisingumo ir gailestingumo aktą. Tai diena, kai visi žmonės susidurs su galutiniu Dievo vertinimu ir bus apdovanoti ar nubausti pagal jų gyvenimo darbus.

Teologinė Reikšmė

  1. Geresnio Žmonijos Supratimo Tikslas:
  • Visuotinis teismas yra svarbus, nes jis suteikia galutinę atsakymą į visus žmonijos klausimus apie teisingumą ir Dievo veikimą. Jis suteikia galimybę visiems suprasti, kaip Dievas veikė jų gyvenimuose ir kokią reikšmę turėjo jų pasirinkimai ir veiksmai.
  1. Etinis Raginimas:
  • Žinojimas apie visuotinio teismo egzistavimą skatina krikščionis gyventi dorai ir sąžiningai, atsižvelgiant į Dievo įsakymus ir moralinius principus. Tai suteikia papildomą motyvaciją siekti šventumo ir teisingumo.

Visuotinis teismas yra eschatologinis įvykis, kuris apima galutinį ir universalų Dievo teismą, kur kiekvienas žmogus bus vertinamas pagal savo gyvenimo darbus. Šis teismas atneš galutinę teisingumo ir išminties išraišką, suteikiant atsakymus į visus žmonijos klausimus apie gyvenimą, moralę ir Dievo planą. Tai yra svarbus tikėjimo aspektas, primenantis apie amžinojo gyvenimo galimybę ir Dievo teisingumo galutinį triumfą.