Kas yra susilaikymas?

Susilaikymas religijoje dažniausiai reiškia savęs ribojimą arba atsisakymą nuo tam tikrų malonumų, veiklų ar maisto produktų kaip dalį dvasinio praktikos, moralinių įsipareigojimų ar ritualinių taisyklių. Susilaikymas gali būti laikomas kaip būdas pasiekti dvasinį augimą, išreikšti religinius įsipareigojimus ar parodyti pagarbą Dievui ir religiniams principams. Skirtingose religijose ir tradicijose susilaikymas gali turėti skirtingas formas ir tikslus.

Susilaikymas Skirtingose Religijose:

  1. Krikščionybėje:
  • Pasninkas: Krikščionybėje pasninkas yra viena iš pagrindinių susilaikymo formų. Tai gali apimti maisto ar gėrimų atsisakymą tam tikromis dienomis ar laikotarpiais, pavyzdžiui, per Gavėnią (Lent) – 40 dienų laikotarpį prieš Velykas. Pasninkas gali būti dalinis, kai atsisakoma tik tam tikrų maisto produktų, arba visiškas, kai atsisakoma viso maisto ir gėrimų.
  • Atgaila ir Maldos: Krikščionys taip pat praktikuoja susilaikymą kaip atgailos ir maldos formą. Tai gali būti atsisakymas nuo tam tikrų pramogų, iššūkių ar įpročių, siekiant dvasinio augimo ir artumo su Dievu.
  1. Islamo Religijoje:
  • Ramadanas: Viena iš pagrindinių susilaikymo formų Islamo religijoje yra Ramadanas – mėnesio laikotarpis, kai musulmonai nuo saulėtekio iki saulėlydžio susilaiko nuo maisto, gėrimų, rūkymo ir seksualinių veiklų. Šis susilaikymas yra dvasinio valymosi, atgailos ir dvasinio tobulėjimo priemonė.
  • Moralinis Susilaikymas: Islamas taip pat skatina moralinį susilaikymą nuo netinkamo elgesio, pavyzdžiui, melavimo, apkalbų ar neteisingo elgesio, kaip būdą tobulėti kaip žmogui ir laikytis Dievo įsakymų.
  1. Hinduizme:
  • Vratam: Hinduizme „vratam“ yra savanoriškas susilaikymas, kuris gali apimti pasninką, atsisakymą nuo tam tikrų maisto produktų ar veiklų. Tai dažnai atliekama siekiant dvasinio pažinimo, ramybės ir vidinio stiprumo.
  • Yoginiai Įsipareigojimai: Jogos praktikose susilaikymas yra svarbus elementas, kuris apima tiek fizinius, tiek dvasinius įsipareigojimus, siekiant pasiekti harmoniją su savimi ir aplinkiniu pasauliu.
  1. Budizme:
  • Sila: Budizme „sila“ yra moralinio elgesio kodeksas, apimantis tam tikrų veiklų susilaikymą, kaip melavimas, žudymas ar vagystė. Tai padeda praktikuotojams siekti šviesos ir išsilaisvinimo nuo kančių.
  • Pasninkas ir Atsisakymas: Kai kurie budistai praktikuoja pasninką arba atsisakymą nuo tam tikrų malonumų kaip būdą padidinti savo dvasinį dėmesį ir pažinimą.

Susilaikymo Tikslai:

  1. Dvasinis Augimas: Daugelis religijų mato susilaikymą kaip priemonę pasiekti dvasinį tobulėjimą ir artumą su Dievu arba aukščiausiomis jėgomis.
  2. Moralinis Pavyzdys: Susilaikymas dažnai yra būdas parodyti moralinį įsipareigojimą ir laikytis religinių įstatymų ir principų.
  3. Atgaila: Susilaikymas taip pat gali būti naudojamas kaip atgailos ir išpažinties forma, siekiant atsiprašyti už padarytas nuodėmes ir ieškoti dvasinio atsinaujinimo.

Susilaikymas yra svarbus ir dažnai giliai įsišaknijęs religinių praktikų aspektas, kuris padeda tikintiesiems išlaikyti dvasinį ryšį su savo tikėjimu ir siekti aukštesnio moralinio ir dvasinio gyvenimo lygio.