Kas yra sikhizmas?

Sikhizmas yra monoteistinė religija, atsiradusi XV a. pabaigoje ir XVI a. pradžioje Indijos Pendžabo regione. Šią religiją įkūrė Guru Nanakas Dev Ji ir ją toliau plėtojo devyni kiti guru. Sikhizmo mokymai ir praktikos yra pagrįsti tikėjimu į vieną Dievą, socialiniu teisingumu, lygybe ir tarpusavio pagarba.

Pagrindinės Sikhizmo Idėjos:

  1. Vienas Dievas: Sikhizmas moko apie vieną, visagali, nematomą ir begalinį Dievą, kuris yra kūrėjas, palaikytojas ir naikintojas visko, kas egzistuoja. Dievas yra visur ir viskas, kas yra, kyla iš Dievo. Sikhizmas griežtai atmeta idėją apie daugelį dievų ir idolų garbinimą.
  2. Guru – dvasinis vadovas: Sikhizmo pagrindinis šaltinis yra Guru Granth Sahib – šventasis tekstas, kuris laikomas gyvu guru. Pirmasis guru, Guru Nanakas Dev Ji, paskelbė pagrindinius sikhizmo mokymus, kurie buvo tęsiami devynių kitų guru. Guru Granth Sahib sudarytas iš hymmų, dainų ir poezijos, kurie apibūdina Dievo gamtą, socialinį teisingumą ir dvasingumą.
  3. Dvasinė praktika: Sikhizmo praktikos apima namdana (pagarbos Dievui išraiška per maldą ir meditaciją), seva (savitarpio pagalba ir altruistinė tarnystė), ir simran (Dievo vardo kartojimas). Sikhai stengiasi gyventi dorai ir sąžiningai, remdamiesi Guru mokymais.
  4. Socialinė lygybė ir teisingumas: Sikhizmas akcentuoja socialinę lygybę ir teisingumą. Guru Nanakas Dev Ji ir jo įpėdiniai pasisakė prieš kastų sistemą ir diskriminaciją, skatindami vienodą pagarbą visiems žmonėms nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, lyties ar religijos. Sikhizme įtvirtinta idėja, kad visi žmonės yra lygiaverčiai Dievo akyse.
  5. Praktinės gyvenimo gairės: Sikhai laikosi praktinių gyvenimo gairių, kurias nustatė guru. Tai apima penkis K (Kesh – nesikirpti plaukai, Kara – plieninė apyrankė, Kanga – šukos, Kachera – specialios apatinės kelnės ir Kirpan – ritualinis durklas), kurie simbolizuoja tikėjimo principus ir įsipareigojimą gyventi pagal sikhizmo vertybes.
  6. Gurdwara – maldos namai: Sikhizmo maldos namai vadinami Gurdwara. Čia vyksta pamaldos, skaitomos iš Guru Granth Sahib, ir vyksta socialinė tarnystė. Gurdwara yra atviros visiems, nepriklausomai nuo religijos ar kilmės, ir dažnai siūlo nemokamus maitinimo paslaugas (langar), pabrėžiant socialinio teisingumo ir bendruomeniškumo svarbą.

Sikhizmas, kaip religija, pabrėžia dvasinį tobulėjimą ir teisingumą, siekiant sukurti harmoningą ir vieningą visuomenę. Jo mokymai ir praktikos skatins gerumą, lygybę ir tarpusavio pagarbą, kurie yra esminiai sikhizmo principai.