Kas yra Thetan?

Thetan yra sąvoka, naudojama scientologijoje, kurią sukūrė L. Ron Hubbard. Pagal scientologijos mokymą, Thetan reiškia žmogaus dvasinę esybę ar sielą. Tai yra centrinė sąvoka scientologijos filosofijoje, kurią dažnai lygina su tradicinėmis sielos ar dvasios sampratomis kitose religijose, tačiau scientologijoje ji turi unikalų kontekstą.

Thetano Reikšmė ir Savybės

  1. Dvasinė Esybė:
  • Thetanas yra laikomas tikruoju asmens „aš“. Tai yra nemateriali, nemirtinga būtybė, kuri egzistuoja už kūno ir proto ribų. Thetanas yra atsakingas už sąmoningumą, kūrybiškumą ir asmens tapatybę.
  1. Nemirtingumas:
  • Scientologijoje teigiama, kad thetanas yra nemirtingas ir egzistuoja per daugybę gyvenimų, įsikūnydamas vis naujuose kūnuose. Tai reiškia, kad po fizinės mirties thetanas tęsia savo egzistenciją ir gali įsikūnyti naujame kūne.
  1. Thetano Sukurtas Pasaulis:
  • Pasak scientologijos mokymo, thetanas yra atsakingas už viso fizinio pasaulio sukūrimą. L. Ron Hubbard teigė, kad thetanai buvo kūrėjai, kurie kadaise sukūrė visą materialųjį pasaulį ir vėliau tapo įkalinti jame per milijonus metų.
  1. Problemos ir „Engramai“:
  • Scientologijos mokyme manoma, kad per savo egzistenciją thetanai sukaupė daug neigiamų patirčių, vadinamų „engramais“, kurios užblokuoja jų gebėjimą suvokti savo tikrąją prigimtį ir potencialą. Engramai yra laikomi psichiniais randais, kurie neigiamai veikia žmogaus gyvenimą.
  1. Audito Procesas:
  • Vienas iš pagrindinių scientologijos tikslų yra padėti thetanui pasiekti „didesnį sąmoningumą ir laisvę“ per procesą, vadinamą „auditu“. Tai yra dvasinis konsultavimas, kurio metu asmuo, naudodamas scientologijos metodus, siekia išlaisvinti save nuo engramų ir pasiekti aukštesnį dvasinį lygmenį, vadinamą „Išvalytu“ (angl. Clear). Thetanas, pasiekęs šį lygmenį, tampa labiau sąmoningas ir pajėgus kontroliuoti savo likimą.

Thetanas ir Scientologijos Praktika

  • Scientologijos Hierarchija:
  • Scientologijoje yra įvairūs dvasiniai lygmenys, kuriuos thetanas gali pasiekti per auditą ir kitus religinius mokymus. Šie lygmenys apima „Išvalyto“ stadiją ir dar aukštesnius lygius, vadinamus „Operating Thetan“ (OT) lygius, kur thetanas turi vis daugiau galimybių kontroliuoti savo aplinką ir gyvenimą.
  • Scientologijos Misija:
  • Vienas iš scientologijos tikslų yra padėti žmonėms suvokti save kaip thetanus ir pasiekti dvasinį išlaisvinimą. Šis procesas apima tiek individualų dvasinį tobulėjimą, tiek visos žmonijos „išgelbėjimą“ nuo neigiamų įtakų ir sąlygotumo.

Kritika ir Kontroversija

Scientologijos sąvoka apie thetaną, kaip ir pati religija, susilaukė daug kritikos ir diskusijų. Kritikai teigia, kad šios idėjos yra pseudomokslinės ir neturi realaus pagrindo. Taip pat yra ginčų dėl to, kad scientologija dažnai yra labai slapta ir kad jos metodai, tokie kaip auditas, gali būti labai brangūs ir prieinami tik tam tikruose scientologijos lygiuose.

Apibendrinimas

Thetanas yra centrinė scientologijos dvasinė sąvoka, apibrėžianti žmogaus sielą ar dvasinę esybę, kuri yra nemirtinga ir egzistuoja per daugybę gyvenimų. Scientologijoje siekiama padėti thetanui pasiekti sąmoningumą ir laisvę nuo neigiamų patirčių, naudojant specifinius metodus, tokius kaip auditas. Nors šios idėjos yra svarbios scientologams, jos taip pat yra diskutuojamos ir kritikuojamos už scientologijos ribų.