Kas yra mirties knyga?

Mirties knyga religijoje paprastai reiškia tekstą ar dokumentą, kuris susijęs su pomirtiniu gyvenimu, mirusiųjų sielomis, laidotuvių apeigomis ar mirusiojo kelione į kitą pasaulį. Šios knygos ar tekstai gali būti rasti įvairiose pasaulio religijose ir kultūrose, kuriose jie atlieka svarbų vaidmenį ritualuose ir tikėjime apie gyvenimą po mirties. Čia yra keletas žinomiausių „Mirties knygų“:

Egipto “Mirties Knyga”

  • Egipto Mirties Knyga (Book of the Dead) yra senovės egiptiečių religinis tekstas, sudarytas iš magiškų formulių, maldų, himnų ir užkalbėjimų, kurie turėjo padėti mirusiojo sielai keliauti į pomirtinį pasaulį ir sėkmingai pasiekti pomirtinį gyvenimą. Šis tekstas dažnai buvo rašomas ant papiruso ritinių ir palaidojamas kartu su mirusiuoju.
  • Egipto Mirties Knygos pagrindinis tikslas buvo padėti sielai išvengti pavojų ir pasiekti teismą prieš dievą Ozyrį. Tekste yra žinomų užkalbėjimų, tokių kaip „Širdies svertimo ritualas“, kurio metu mirusiojo širdis buvo pasveriama prieš tiesos plunksną, kad nustatytų, ar siela yra verta amžinojo gyvenimo.

Tibeto “Mirties Knyga”

  • Tibeto Mirties Knyga (Bardo Thodol) yra svarbus budistinis tekstas, naudojamas Tibeto budizmo tradicijoje. Jis skirtas vadovauti mirusiajam per tarpines būsenas (bardas), kurios eina po mirties, ir padėti sielai pasiekti atgimimą arba išsilaisvinimą iš samsaros – nuolatinio gimimo, mirties ir atgimimo rato.
  • Tekstas yra recituojamas garsiai šalia mirusiojo kūno arba skaitomas mirusiojo artimųjų, siekiant padėti sielai orientuotis ir išvengti baimės bei iliuzijų, kurios gali atsirasti tarpinių būsenų metu. Tibeto Mirties Knyga moko, kad tai, kaip siela reaguoja į šias vizijas ir patirtis, gali lemti jos likimą po mirties.

Krikščionių “Gyvenimo Knyga”

  • Gyvenimo Knyga (Book of Life) Biblijoje nėra „Mirties knyga“ tiesiogine prasme, bet ji yra svarbus krikščioniškasis tekstas, kuris, anot tikėjimo, saugo vardus tų, kurie yra išgelbėti ir turės amžinąjį gyvenimą Dievo Karalystėje.
  • Paskutinis teismas aprašytas Apreiškimo knygoje, kur „Gyvenimo Knyga“ bus atversta, kad nustatytų, kurie žmonės įeis į Dievo Karalystę. Tie, kurių vardai nebus rasti šioje knygoje, bus pasmerkti amžinai kančiai.

Kitos Kultūros ir Religijos

  • Mirties knygos ar panašūs tekstai taip pat gali egzistuoti kitose religijose ir kultūrose, kuriose mirusiųjų palydėjimas į kitą pasaulį yra svarbi religinio gyvenimo dalis. Šie tekstai paprastai susiję su laidotuvių apeigomis, mirusiųjų garbinimu ar tikėjimu apie pomirtinį gyvenimą.

Apibendrinimas

Mirties knyga religijoje yra tekstas, kuris atspindi tikėjimą pomirtiniu gyvenimu ir mirties procesą bei skirtas padėti mirusiojo sielai pereiti į kitą pasaulį. Šie tekstai dažnai yra integruoti į religines apeigas ir ritualus, siekiant užtikrinti mirusiojo sielos ramybę ir sėkmingą perėjimą į pomirtinį gyvenimą ar atgimimą.