Kas yra Mormono knyga?

Mormono knyga yra svarbiausias šventasis tekstas Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčioje, paprastai vadinamoje mormonais. Tai yra religinis tekstas, kurį mormonai laiko Dievo įkvėptu ir lygiai taip pat svarbiu kaip Biblija.

Mormono Knygos Kilmė ir Turinys

  1. Kilmė:
  • Mormono knyga, kaip tiki mormonai, buvo įrašyta senovėje Amerikos žemyne gyvenusių pranašų. Ji buvo parašyta ant auksinių plokščių, kurias, kaip teigiama, 1823 metais atrado Džozefas Smitas (Joseph Smith), Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios įkūrėjas. Smitas teigė, kad plokštes jam parodė angelas Moronis (Moroni), kuris buvo paskutinis šventasis raštininkas, įrašęs šias kronikas.
  1. Vertimas:
  • Džozefas Smitas teigė, kad gavo dieviškąjį įkvėpimą ir ypatingas vertimo priemones, kuriomis sugebėjo išversti auksines plokštes iš senovės egiptiečių rašto (žinomo kaip reformuotas egiptietiškas raštas) į anglų kalbą. Mormono knyga pirmą kartą buvo išleista anglų kalba 1830 m.
  1. Turinys:
  • Mormono knyga pasakoja apie dviejų didžiųjų tautų – nefitų ir lamanitų – istoriją Amerikos žemyne, pradedant nuo 600 m. pr. m. e. iki maždaug 421 m. e. m. Tai yra religinė kronika, kuri aprašo jų karus, religines kovas, pranašų mokymus ir galiausiai jų žlugimą. Ji apima Kristaus apsilankymą Amerikos žemyne po Jo prisikėlimo, kai jis moko ir įsteigia savo bažnyčią tarp šių tautų.
  • Knygoje pateikiami pranašų, tokių kaip Lehis, Nefis, Alma ir Mormonas (nuo kurio knyga ir gavo savo pavadinimą), mokymai. Tai apima doktrinas apie tikėjimą, atgailą, krikštą ir Kristaus atpirkimą.
  1. Struktūra:
  • Mormono knyga yra suskirstyta į 15 knygų, kurių kiekviena yra pavadinta pagrindinio veikėjo arba pranašo vardu. Paskutinė knyga yra Moronio knyga, kurioje angelas Moronis, paskutinis raštininkas, užbaigia raštus ir užkasa plokštes, kurias vėliau atrado Džozefas Smitas.

Reikšmė ir Naudojimas Mormonų Religijoje

  1. Šventasis Raštas:
  • Mormono knyga laikoma vienu iš keturių pagrindinių mormonų šventųjų raštų, kartu su Biblija (Karaliaus Jokūbo vertimu), Doktrina ir Sandoromis bei Brangiuoju Perlu. Mormono knyga yra ypač svarbi mormonų tikėjimui, nes jie tiki, kad tai yra papildomas liudijimas apie Jėzaus Kristaus dieviškumą ir Jo darbą pasaulyje.
  1. Tikėjimo Pagrindas:
  • Mormono knyga yra pamatinis tekstas, kuris stiprina mormonų tikėjimą Jėzumi Kristumi kaip Gelbėtoju. Ji yra naudojama kaip mokymo priemonė misionierių darbe ir asmeniniame tikėjimo gyvenime, siekiant dvasinio augimo ir mokymo.
  1. Įkvėpimas ir Vadovavimas:
  • Mormonai tiki, kad skaitydami ir studijuodami Mormono knygą, jie gauna dieviškąjį įkvėpimą ir vadovavimą kasdieniame gyvenime. Ši knyga laikoma dvasiniu vadovu, kuris padeda stiprinti tikėjimą ir vadovauti asmeniniams bei šeimos sprendimams.

Kritika ir Kontroversija

Nuo pat Mormono knygos paskelbimo ji sukėlė daug diskusijų ir kritikos. Kritikai ginčijasi dėl jos kilmės, autentiškumo ir istorinio pagrįstumo. Kai kurie teigia, kad Džozefas Smitas sukūrė šią knygą remdamasis kitais šaltiniais arba kaip religinę apgaulę. Nepaisant to, mormonai laiko šią knygą šventuoju raštu ir įkvėptu Dievo žodžiu.

Apibendrinimas

Mormono knyga yra esminis Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios šventasis tekstas, kurį mormonai laiko įkvėptu Dievo žodžiu ir papildomu liudijimu apie Jėzaus Kristaus darbą. Ji pasakoja apie senovės Amerikos civilizacijų istoriją ir jų santykį su Dievu, suteikdama papildomą šviesą krikščioniškajam tikėjimui.

Mormono knyga yra pagrindinis Šventasis Raštas, naudojamas Mormono bažnyčios (oficialiai vadinamos Jėzaus Kristaus šventųjų paskutiniųjų dienų bažnyčia) narių. Ši knyga, kurią, kaip teigiama, 1823 metais per „angelą Moronį“ gavo Joseph Smithas, yra laikoma papildomu Šventojo Rašto šaltiniu, papildančiu Bibliją.

Citatos iš Mormono knygos

  1. 1 Nephi 3:7
  • „Ir įsakė man Viešpats: ‘Eik, atlik tai, ką tau įsaku.’ Ir sakiau: ‘Viešpatie, aš nueisiu ir atliksiu, ką Tu man įsakai.’“
  1. 2 Nephi 2:25
  • „Adomas nukrito, kad žmonės galėtų būti; ir žmonės yra, kad galėtų turėti džiaugsmą.“
  1. Mosijos 2:17
  • „Ir dabar, mano broliai, aš sakau jums, kad, jei norite tarnauti savo Dievui, reikia tarnauti savo broliams.“
  1. Alma 32:21
  • „Tikėjimas yra vilties daigas, kurio tikslas yra visai nematomas dalykas, kurio dar nepažįstame.“
  1. Helamano 5:12
  • „Ir dabar, mano sūnūs, prisiminkite, kad, norėdami išlikti tvirtais tikėjimo pagrindais, turite remtis Kristumi, mūsų Uola.“
  1. 3 Nephi 11:28-29
  • „Ir aš priėjau prie jų, ir aš sakiau: ‘Štai, aš atėjau, kad galėčiau jums parodyti, kad aš esu Dievas, ir kad aš ateisiu iš tamsos, kad išganyčiau žmones nuo jų nuodėmių.’“
  1. Ether 12:6
  • „Bet tikėjimas yra vilties daigas, ir tikėjimas yra tikėjimas dalykų, kurių dar nematome, ir kurie gali būti matomi tik tada, kai mūsų širdis yra pasirengusi priimti juos.“
  1. Moronio 10:32-33
  • „Taigi, jei ateisite pas Kristų ir būsite nuolankūs, ir atsiversite į Jį, galite būti išgelbėti. Ir jei būsite nuolankūs, ir gyvensite pagal Jį, Jis bus jūsų atpirkėjas.“
  1. Mormono 7:7
  • „Ir dabar, kaip viskas atsitiks, kai žmonės nedaro blogo, jie negauna išgelbėjimo. Tačiau jei priima Jėzų Kristų, tada jie gali būti išgelbėti.“
  1. 1 Nephi 19:9
    • „Ir jis atėjo, kad būtų nukryžiuotas, kad galėtų būti mūsų atpirkėjas, ir kad mes galėtume būti išgelbėti ir turėti amžiną gyvenimą.“

Šios citatos atspindi pagrindines Mormono knygos temas: tikėjimą, išgelbėjimą, tarnavimą ir gyvenimo tikslą. Knyga, kaip ir bet kuris kitas Šventasis Raštas, yra analizuojama ir interpretuojama tikintiesiems pagal jų dvasinius ir teologinius poreikius.