Kas yra qadar?

Qadar yra islamo koncepcija, apibūdinanti Dievo išankstinį visų dalykų žinojimą, lemtį ir likimą. Tai yra viena iš pagrindinių islamo teologinių sąvokų, susijusių su tikėjimu Dievo visagalybe, jo suverenumu ir žinojimu apie viską, kas vyksta pasaulyje, tiek praeityje, tiek dabartyje, tiek ateityje.

Qadar Savybės ir Reikšmė

  1. Dievo Visagalybė ir Žinojimas:
  • Qadar pabrėžia, kad Dievas (Allah) yra visagalis ir viską žinantis. Tai reiškia, kad Dievas iš anksto žino visus įvykius, kurie nutiks, ir viskas vyksta pagal Jo valią. Niekas nevyksta be Dievo žinojimo ir leidimo.
  1. Lemtis ir Likimas:
  • Musulmonai tiki, kad kiekvienas įvykis, kuris nutinka, yra Dievo nulemtas. Tai apima tiek gerus, tiek blogus įvykius. Qadar rodo, kad viskas vyksta pagal Dievo planą, ir žmogaus gyvenimas yra dalis šio dieviškojo plano.
  1. Laisva Valia ir Atsakomybė:
  • Nors Qadar pabrėžia Dievo visagalybę ir lemtį, islamas taip pat moko, kad žmonės turi laisvą valią ir yra atsakingi už savo veiksmus. Tai reiškia, kad nors Dievas žino, kas nutiks, žmonės vis tiek turi galimybę pasirinkti savo veiksmus ir yra atsakingi už juos.
  1. Tikėjimas Qadar:
  • Tikėjimas Qadar yra vienas iš šešių pagrindinių islamo tikėjimo principų. Musulmonai tiki, kad Dievas yra visagalis ir žino viską, kas nutiks, tačiau jie taip pat pripažįsta savo atsakomybę už veiksmus ir pasitikėjimą Dievo valia.

Qadar Islamo Praktikoje

  1. Pasitikėjimas Dievu:
  • Musulmonai, tikėdami Qadar, mokosi pasitikėti Dievu, ypač sunkiais momentais. Žinojimas, kad viskas vyksta pagal Dievo planą, skatina kantrybę, nuolankumą ir pasitikėjimą Dievo išmintimi.
  1. Moralinis Atsakomybė:
  • Nors Qadar pabrėžia lemtį, musulmonai yra skatinami gyventi dorai ir atsakingai. Jie tiki, kad Dievas teisia žmones pagal jų veiksmus, todėl žmogaus atsakomybė yra gyventi teisingai ir vykdyti Dievo įsakymus.
  1. Lemtingų Įvykių Priėmimas:
  • Qadar moko, kad musulmonai turėtų priimti lemtingus įvykius, nes jie vyksta pagal Dievo valią. Tai padeda tikintiesiems priimti gyvenimo sunkumus, neprarandant tikėjimo.

Qadar ir Kitos Religijos

Qadar koncepcija yra panaši į kitose monoteistinėse religijose esančias lemties ir Dievo visagalybės sąvokas, tačiau islamas ypatingai pabrėžia, kad lemtis nėra vien tik išorinė jėga, bet Dievo valios ir išminties apraiška. Qadar taip pat skatina tikinčiuosius gyventi atsakingai, nepaisant žinojimo, kad Dievas viską žino ir valdo.

Apibendrinant, Qadar yra islamo doktrina apie Dievo išankstinį visų įvykių žinojimą ir nulemimą, kuri skatina pasitikėjimą Dievo valia, kantrybę sunkumų metu ir moralinę atsakomybę už savo veiksmus.