Kas yra tawhid?

Tawhid yra esminė islamo doktrina, kuri reiškia Dievo vienybę ir unikalumą. Tai yra vienas svarbiausių ir pagrindinių islamo tikėjimo principų, kuris pabrėžia, kad Dievas (arab. Allah) yra vienas, nedalomas, be jokių partnerių ar lygiaverčių, ir kad tik Jis vienas yra vertas garbinimo.

Pagrindinės Tawhid Savybės

  1. Dievo Vienybė:
  • Tawhid mokymas teigia, kad Dievas yra vienas ir unikalus savo esme ir atributais. Islamo tradicijoje Dievas neturi partnerių, lygiaverčių ar panašių į save, ir nėra jokių kitų dievybių, kurios galėtų būti garbinamos kartu su Juo. Ši vienybė apima visus Dievo aspektus – tiek Jo esybę, tiek Jo veiksmus.
  1. Atributų Unikalumas:
  • Islamo teologijoje Dievas turi tam tikrus atributus, tokius kaip gailestingumas, teisingumas, visagalybė, visžiniškumas, tačiau šie atributai yra išskirtiniai tik Jam. Jokia kita būtybė negali turėti tokių pačių atributų kaip Dievas, ir jokiu būdu negali būti prilyginama Jam.
  1. Dievo Kūrybos Unikalumas:
  • Tawhid taip pat reiškia, kad Dievas yra visatos kūrėjas ir valdovas, kuris valdo ir prižiūri visus kūrinius. Visas egzistavimas priklauso nuo Dievo, ir Jis yra vienintelis galutinis visų dalykų priežastis. Niekas negali dalyvauti Jo kūrybinėje ar valdymo galioje.
  1. Garbinimo Unikalumas:
  • Musulmonai tiki, kad tik Dievas vienas yra vertas garbinimo, ir bet koks kitas garbinimo objektas (žmonės, angelai, gamtos jėgos, stabai) yra laikomas širk (arab. širk) – tai yra didžiausia nuodėmė islame. Tawhid reikalauja, kad visi garbinimo veiksmai, maldos, aukos ir pasitikėjimas būtų skirti vien tik Dievui.

Tawhid Rūšys

Islamo teologijoje Tawhid yra dažnai skirstomas į kelias pagrindines kategorijas:

  1. Tawhid al-Rububiyyah (Viešpatavimo vienybė):
  • Tai reiškia tikėjimą, kad Dievas yra vienintelis visatos Viešpats, Kūrėjas, ir Valdovas. Jis valdo visus kūrinius ir visus pasaulius. Visos jėgos ir valdžios priklauso tik Jam.
  1. Tawhid al-Uluhiyyah (Garbinimo vienybė):
  • Tai reiškia, kad tik Dievas vienas yra vertas garbinimo. Musulmonai tiki, kad bet kokia forma nukreipti garbinimą kitam, o ne Dievui, yra didžiausias pažeidimas Tawhid principo.
  1. Tawhid al-Asma wa-Sifat (Dievo vardų ir atributų vienybė):
  • Tai reiškia tikėjimą, kad Dievo vardai ir atributai yra unikalūs ir neprilygstami. Ši doktrina pabrėžia, kad niekas negali turėti tų pačių savybių, kokias turi Dievas, ir kad Dievo vardai ir savybės neturi būti iškraipyti arba suteikti kitiems kūriniams.

Tawhid Reikšmė Islamo Praktikoje

  • Kasdienis Tikėjimo Išpažinimas:
  • Tawhid yra esminė islamo tikėjimo išpažinimo (šahada) dalis: „Nėra kito dievo, tik Allah, ir Mahometas yra Jo pranašas“. Šis išpažinimas yra pirmasis iš penkių islamo stulpų ir būtinas kiekvienam musulmonui.
  • Dievo Garbinimas:
  • Musulmonai kasdieninėje praktikoje stengiasi laikytis Tawhid principų, nukreipdami visas savo maldas, garbinimą ir pasitikėjimą tik Dievui. Tai reiškia, kad jų gyvenimo tikslas yra įgyvendinti Dievo valią ir vengti bet kokių veiksmų, kurie galėtų pažeisti Jo vienybę.
  • Moralinis ir Dvasinis Vadovas:
  • Tawhid taip pat veikia kaip moralinis ir dvasinis vadovas musulmonams, primindamas jiems apie Dievo aukščiausiąją valdžią ir jėgą. Tai skatina musulmonus gyventi dorai, siekti teisingumo ir rodyti nuolankumą prieš Dievą.

Tawhid ir Kitos Religijos

Tawhid išskiria islamą iš kitų religijų, ypač iš politeistinių tradicijų, kurios garbina kelis dievus arba dievybes. Islamas griežtai pabrėžia monoteizmą ir atmeta bet kokias formas, kurios gali nukrypti nuo šio vienybės principo, tokiu būdu Tawhid tampa esminiu islamo tapatybės bruožu.

Apibendrinant, Tawhid yra pagrindinis islamo tikėjimo principas, kuris reikalauja tikėti Dievo vienybe, Jo aukščiausiąja valdžia ir unikalumu. Tai yra pagrindas, ant kurio statomas visas islamo tikėjimas ir praktika.