Kas yra amišai?

Amišai yra konservatyvi krikščionių anabaptistų grupė, žinoma dėl savo paprasto gyvenimo būdo, tradicinių papročių ir atsisakymo naudoti daugelį šiuolaikinių technologijų. Amišų bendruomenės daugiausia gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, ypač Pensilvanijos, Ohajo ir Indianos valstijose, nors yra ir Kanadoje bei kitose šalyse.

Pagrindinės amišų savybės:

  1. Anabaptistų kilmė:
  • Amišai kilę iš anabaptistų judėjimo, kuris atsirado XVI a. Šveicarijoje ir Vokietijoje kaip dalis protestantų reformacijos. Anabaptistai tikėjo suaugusiųjų krikštu, atskirtimi nuo pasaulio ir pacifizmu. 1693 m. šveicarų anabaptistas Jakobas Ammanas įkūrė atskirą grupę, kurią dabar vadiname amišais.
  1. Paprastas gyvenimo būdas:
  • Amišai gyvena labai paprastai, vengia šiuolaikinių patogumų, tokių kaip elektra, automobiliai ir telefonai. Jų gyvenimo būdas grindžiamas Biblijos mokymu apie paprastumą, nuolankumą ir atskirtį nuo pasaulietinės visuomenės.
  1. Draudimai ir taisyklės:
  • Amišai laikosi griežtų bendruomenės taisyklių, vadinamų „Ordnung“, kurios reglamentuoja beveik visus gyvenimo aspektus, įskaitant aprangą, darbą, technologijų naudojimą ir socialinius santykius. Amišai, pavyzdžiui, nešioja kuklius, savos gamybos drabužius, dažnai juodus arba tamsių spalvų, be jokių papuošalų.
  1. Technologijų atsisakymas:
  • Amišai dažnai atsisako naudoti šiuolaikines technologijas, manydami, kad jos gali atitraukti nuo Dievo ir bendruomenės. Vietoje automobilių jie dažnai naudoja arklių traukiamus vežimus, o elektros vietoje naudoja alternatyvias energijos formas, jei tai būtina jų pragyvenimui.
  1. Švietimas ir mokyklos:
  • Amišų vaikai dažniausiai mokosi privačiose, bendruomenės palaikomose mokyklose iki 8 klasės (maždaug 14 metų). Mokymas orientuojamas į praktinius įgūdžius, reikalingus amišų bendruomenės gyvenimo būdui, pvz., ūkininkavimui, amatams ir namų ruošai. Po mokyklos baigimo vaikai dažniausiai grįžta į savo bendruomenes dirbti ir padėti šeimai.
  1. Religinis gyvenimas:
  • Amišų religija grindžiama paprastumu, nuolankumu ir atsidavimu Dievui. Jie laikosi tradicinių krikščioniškų vertybių, pabrėždami atleidimą, taiką ir pacifizmą. Sekmadienio pamaldos vyksta namuose, o ne bažnyčiose, ir jose dalyvauja visa bendruomenė.
  1. Bendruomenės gyvenimas:
  • Amišai gyvena glaudžiose bendruomenėse, kuriose bendruomeniškumas ir tarpusavio pagalba yra svarbūs. Jie dažnai organizuoja „barn raisings“ – bendruomeninius renginius, kurių metu nariai kartu stato tvartus ar kitus statinius šeimoms, kurioms to reikia.
  1. Rumspringa:
  • „Rumspringa“ yra laikotarpis amišų paauglių gyvenime, kai jie gali išeiti į „pasaulį“ ir patirti gyvenimą už amišų bendruomenės ribų. Šio laikotarpio metu jaunuoliai gali nuspręsti, ar nori grįžti į amišų bendruomenę ir priimti suaugusiųjų krikštą. Dauguma amišų paauglių galiausiai nusprendžia grįžti ir likti bendruomenėje.

Amišų įtaka ir reikšmė:

  • Kultūrinis palikimas: Amišai laikomi pavyzdžiu, kaip bendruomenė gali išlaikyti savo kultūrą ir tradicijas nepaisant šiuolaikinio pasaulio pokyčių. Jų gyvenimo būdas sukuria unikalų ir savitą kultūrinį palikimą, kuris yra vertinamas tiek kaip kultūrinė įvairovė, tiek kaip gyvoji istorija.
  • Turizmas: Amišų bendruomenės JAV tapo populiarios turistų lankomos vietos, kuriose žmonės gali susipažinti su jų tradiciniu gyvenimo būdu, pirkti rankų darbo produktus ir stebėti jų paprastą, bet darbštų gyvenimą.
  • Religinės laisvės pavyzdys: Amišai dažnai vertinami kaip religinės laisvės pavyzdys, kadangi jiems leidžiama praktikuoti savo tikėjimą ir gyvenimo būdą nepaisant jo skirtumų nuo vyraujančios kultūros.

Apibendrinimas:

Amišai yra konservatyvi krikščionių grupė, kuri laikosi paprasto gyvenimo būdo, vengia šiuolaikinių technologijų ir gyvena pagal griežtas bendruomenės taisykles, siekdami išlaikyti savo religinius įsitikinimus ir tradicijas. Jų unikalus gyvenimo būdas, pagrįstas Biblija ir anabaptistų tikėjimu, sukuria stiprią bendruomenę, kuri pabrėžia nuolankumą, paprastumą ir tarpusavio pagalbą.