Kas yra Tikėjimo žodis?

“Tikėjimo žodis” yra evangelinis charizminis krikščionių judėjimas, kuris buvo įkurtas Švedijoje 1983 m. Ulf Ekman. Šis judėjimas yra dalis platesnio charizminio judėjimo, kuris pabrėžia tikėjimo galią, Šventosios Dvasios veikimą, Dievo malonę ir stebuklus, tokius kaip išgydymas, pranašystės ir kalbėjimas kitomis kalbomis (glosolalija). “Tikėjimo žodis” judėjimas taip pat yra susijęs su „klestėjimo evangelija“ (angl. prosperity gospel), kuri moko, kad tikintieji gali pasiekti sėkmę ir klestėjimą, jei tikės Dievo pažadais ir jų laikysis.

Pagrindinės “Tikėjimo žodis” judėjimo savybės:

  1. Tikėjimo galia:
  • “Tikėjimo žodis” judėjimas pabrėžia tikėjimo svarbą krikščionio gyvenime. Yra tikima, kad stiprus tikėjimas gali daryti stebuklus, išgydyti ligas ir netgi pakeisti gyvenimo aplinkybes. Šis judėjimas remiasi idėja, kad tikėjimas turi galią realiai paveikti žmogaus gyvenimą.
  1. Klestėjimo evangelija:
  • Judėjimas moko, kad Dievas nori, jog Jo sekėjai klestėtų tiek dvasiniame, tiek materialiniame gyvenime. Tai reiškia, kad sėkmė, turtai ir sveikata yra Dievo palaiminimo ženklai, kurie ateina kaip tikėjimo ir paklusnumo Dievui rezultatas.
  1. Šventosios Dvasios veikimas:
  • “Tikėjimo žodis” didelį dėmesį skiria Šventosios Dvasios veikimui tikinčiųjų gyvenime. Tai apima charizmines dovanas, tokias kaip pranašystės, kalbėjimas kalbomis ir išgydymo stebuklai.
  1. Evangelizacija ir misija:
  • Judėjimas pabrėžia evangelizacijos svarbą, siekiant skleisti tikėjimą ir išgelbėjimo žinią. Judėjimas vykdo misijas įvairiose šalyse, dažnai orientuodamasis į naujų bendruomenių steigimą ir pastoracinę veiklą.
  1. Bažnyčios organizacija:
  • “Tikėjimo žodis” yra organizuotas kaip laisva bendruomenių tinklų sistema, kuri gali turėti skirtingas autonomines bažnyčias, susijusias su pagrindiniu judėjimu. Judėjimas veikia daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą, kur jis taip pat turi savo bendruomenes.

“Tikėjimo žodis” Lietuvoje:

  • Veikla: Lietuvoje “Tikėjimo žodis” tapo žinomas nepriklausomybės atkūrimo laikotarpiu ir tapo viena iš pirmųjų charizminių bendruomenių šalyje. Šis judėjimas, kaip ir kitose šalyse, pabrėžia Šventosios Dvasios veikimą, tikėjimo galią ir klestėjimo evangeliją.
  • Kontroversijos: Kai kuriose krikščionių bendruomenėse ir plačiojoje visuomenėje “Tikėjimo žodis” buvo kritikuotas dėl kai kurių mokymų, ypač susijusių su klestėjimo evangelija, ir dėl lyderių charizmatiškos įtakos. Dėl to “Tikėjimo žodis” kartais buvo vadinamas “sekta”, nors pats judėjimas save laiko dalimi platesnio evangelinio krikščionybės judėjimo.

Apibendrinimas:

“Tikėjimo žodis” yra evangelinis charizminis krikščionių judėjimas, kuris pabrėžia tikėjimo galią, Šventosios Dvasios veikimą ir klestėjimo evangeliją. Nors judėjimas yra dalis platesnio evangelinio charizminio judėjimo, kai kuriose krikščionių bendruomenėse ir visuomenės grupėse jis buvo kritikuojamas ir kartais vadinamas “sekta” dėl tam tikrų teologinių mokymų ir praktikos. Nepaisant to, “Tikėjimo žodis” turi stiprią sekėjų bazę ir aktyviai veikia daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą.