Kas yra džahannamas?

Džahannamas (arab. جهنم) yra islamo tradicijoje naudojamas terminas, kuris reiškia pragarą arba vietą, kurioje po mirties patenka tie, kurie nusikalto Dievo įstatymams ir nepakluso Jo valiai. Džahannamas yra aprašomas Korane ir hadisų rinkiniuose kaip vieta, kur nusidėjėliai patiria amžinas arba laikinąsias kančias už savo nuodėmes.

Džahannamo savybės:

  1. Baudžianti vieta:
  • Džahannamas yra vieta, kur nusidėjėliai po mirties yra baudžiami už savo nuodėmes. Šiame pragare jie patiria fizines ir dvasines kančias kaip atpildą už savo gyvenime padarytus nusikaltimus, piktadarybes ar nepaklusimą Dievui.
  1. Amžinas arba laikinas bausmės laikas:
  • Korane nurodoma, kad kai kurie nusidėjėliai gali patirti laikiną bausmę Džahanname, o vėliau gali būti išlaisvinti ir perkelti į rojų, jei Dievas panorės juos atleisti. Tačiau didžiausi nusikaltėliai ir netikintieji gali būti amžinai pasmerkti Džahannamui.
  1. Fizinės ir dvasinės kančios:
  • Džahannamas apibūdinamas kaip vieta, kurioje nusidėjėliai kenčia dėl ugnies, liepsnų, verdančio vandens, alkanų ugninių gyvačių ir kitų siaubingų bausmių. Taip pat yra pabrėžiama dvasinė kančia, kai nusidėjėliai suvokia, kad jie yra atskirti nuo Dievo ir amžinos palaimos.
  1. Skirtingi bausmės lygiai:
  • Džahannamas turi skirtingus lygius arba sluoksnius, kuriuose nusidėjėliai yra baudžiami pagal savo nuodėmių sunkumą. Kiekvienas sluoksnis yra skirtas tam tikriems nusikaltimams ar piktadarybėms, o bausmės intensyvumas atitinka padarytas nuodėmes.
  1. Moralinė ir dvasinė pamoka:
  • Islamo mokyme Džahannamas tarnauja kaip įspėjimas ir skatinimas laikytis Dievo įsakymų bei gyventi dorą gyvenimą. Tai taip pat pabrėžia Dievo teisingumą, nes kiekvienas žmogus gauna atpildą už savo veiksmus – gerieji yra apdovanojami rojuje (Jannah), o blogieji yra baudžiami pragare.

Džahannamo paminėjimas Korane:

  • Klausimai apie tikėjimą ir dorą gyvenimą: Džahannamas yra paminėtas daugelyje Korano vietų, kur jis apibūdinamas kaip neišvengiamas likimas tiems, kurie nusisuka nuo Dievo, daro nuodėmes, netiki Jo pranašais ir nepriima Dievo vadovavimo.
  • Paskutinis teismas: Korane pabrėžiama, kad Paskutinis teismas yra diena, kai visi žmonės bus teisiami pagal savo veiksmus ir tikėjimą. Tą dieną Dievas atskirs teisiuosius nuo neteisiųjų, ir neteisieji bus nubausti Džahanname.

Džahannamo reikšmė islamo teologijoje:

  • Moralinis vadovas: Džahannamo samprata tarnauja kaip stiprus moralinis ir dvasinis vadovas musulmonams, skatinantis vengti nuodėmių ir laikytis Dievo įsakymų. Tai taip pat pabrėžia, kad Dievas yra teisingas teisėjas, kuris apdovanoja už gerus darbus ir baudžia už blogus.
  • Gailestingumo akcentavimas: Nors Džahannamas yra griežtos bausmės vieta, islamo tradicija taip pat pabrėžia Dievo gailestingumą. Net ir po bausmės Džahanname, kai kuriems nusidėjėliams gali būti suteiktas atleidimas ir amžinas gyvenimas rojuje, jei Dievas panorės juos atleisti.

Džahannamas yra esminė islamo tikėjimo dalis, kuri veikia kaip įspėjimas apie nuodėmių pasekmes ir skatina musulmonus siekti doro, Dievo įsakymų laikymosi ir dorovingumo gyvenimo.