Kas yra naujasis testamentas?

Naujasis Testamentas yra antra pagrindinė Biblijos dalis, esminė krikščionybės šventraštis. Jis aprašo Jėzaus Kristaus gyvenimą, mokymus, mirtį ir prisikėlimą, taip pat ankstyvosios krikščionių bažnyčios istoriją ir apaštalų veiklą. Naujasis Testamentas yra sudarytas iš 27 knygų, parašytų pirmame amžiuje po Kristaus.

Naujasis Testamentas susideda iš šių pagrindinių dalių:

  1. Evangelijos:
  • Mato evangelija
  • Morkaus evangelija
  • Luko evangelija
  • Jono evangelija Evangelijos pasakoja apie Jėzaus Kristaus gimimą, gyvenimą, mokymus, stebuklus, mirtį ant kryžiaus ir prisikėlimą. Kiekviena evangelija pateikia unikalų Jėzaus gyvenimo ir mokymų vaizdą, nors kai kurie įvykiai ir mokymai yra bendrai aprašyti visose keturiose evangelijose.
  1. Apaštalų darbai:
  • Ši knyga, parašyta Luko, tęsia evangelijų pasakojimą ir aprašo ankstyvosios krikščionių bažnyčios istoriją po Jėzaus prisikėlimo ir įžengimo į dangų. Apaštalų darbuose ypač daug dėmesio skiriama apaštalo Petro ir apaštalo Pauliaus veiklai, misijoms bei krikščionių bendruomenių plitimui Viduržemio jūros regione.
  1. Laiškai (epistolės):
  • Pauliaus laiškai (pvz., Romiečiams, Korintiečiams, Galatams, Efeziečiams, Filipiečiams ir kt.)
  • Bendrieji laiškai (pvz., Petro, Jono, Jokūbo laiškai) Laiškai yra skirti įvairioms krikščionių bendruomenėms ar asmenims. Juose aptariamos teologinės temos, moralės klausimai, bendruomenės gyvenimo tvarka ir krikščioniško tikėjimo išraiška kasdieniame gyvenime. Pauliaus laiškai sudaro didžiausią šios dalies dalį ir turi didelę reikšmę krikščioniškos teologijos plėtrai.
  1. Apreiškimas Jonui (arba Apokalipsė):
  • Ši knyga aprašo vizijas, kurias gavo apaštalas Jonas būdamas tremtyje Patmo saloje. Apreiškimas Jonui yra pranašiškas tekstas, kuris kalba apie pasaulio pabaigą, teismą, Kristaus antrąjį atėjimą ir naujos dangaus ir žemės kūrimą.

Reikšmė krikščionybėje:

Naujasis Testamentas yra esminis krikščionių tikėjimo pagrindas. Jis laikomas Dievo apreiškimu per Jėzų Kristų ir nurodymu, kaip krikščionys turėtų gyventi pagal Dievo valią. Naujajame Testamente yra išdėstyti pagrindiniai krikščioniškos teologijos aspektai, tokie kaip išganymas per Jėzaus auką, tikėjimo ir malonės svarba, bei artimo meilės principai.

Naujasis Testamentas taip pat yra liturgijos ir pamaldų dalis, jis skaitomas ir studijuojamas pamoksluose, mokyklose ir asmeninėje maldoje. Jis turi didelę įtaką ne tik religiniu, bet ir kultūriniu, literatūriniu bei etiniu požiūriu, formuodamas Vakarų civilizacijos vertybes ir moralę.

Naujasis Testamentas kartu su Senuoju Testamentu sudaro visą krikščioniškąją Bibliją, kuri yra laikoma Dievo įkvėptu ir neklystančiu žodžiu, vadovu tikinčiųjų gyvenimui.

Keletas citatų iš Naujajame Testamente, kuris yra Biblijos dalis ir apima Jėzaus Kristaus gyvenimo, veiklos ir ankstyvosios krikščionybės istoriją:

Evangelija pagal Morkų

  1. Morkaus 10:27
  • „Jėzus pažvelgė į juos ir tarė: ‘Žmonėms tai neįmanoma, bet ne Dievui; nes viskas yra įmanoma Dievui.’“
  1. Morkaus 12:30-31
  • „‘Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa savo širdimi, visa savo siela, visa savo protu ir visa savo jėga.’ Štai pirmasis įsakymas. Antrasis yra šis: ‘Mylėk savo artimą kaip save patį.’ Nėra kito didesnio įsakymo už šiuos.“

Evangelija pagal Matą

  1. Mato 5:14
  • „Jūs esate pasaulio šviesa. Miestas, pastatytas ant kalno, negali būti paslėptas.“
  1. Mato 6:33
  • „Ieškokite pirmiausia Dievo karalystės ir Jo teisingumo, ir visa tai bus jums pridėta.“

Evangelija pagal Luką

  1. Luko 6:31
  • „Kaip norite, kad su jumis elgtųsi žmonės, taip elkitės ir jūs su jais.“
  1. Luko 15:10
  • „Taip pat džiaugiasi Dievo angelai dėl vieno nusidėjėlio, kuris atgailauja.“

Evangelija pagal Joną

  1. Jono 3:16
  • „Dievas taip pamilo pasaulį, kad davė savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas, kuris tiki jį, nežūtų, bet turėtų amžiną gyvenimą.“
  1. Jono 14:6
  • „Jėzus atsakė: ‘Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas; niekas neateina pas Tėvą, kaip tik per mane.’“

Apaštalų darbai

  1. Apaštalų darbai 1:8
  • „Bet jūs gausite šventąją Dvasią, kuri nusileis ant jūsų, ir jūs būsite mano liudytojai tiek Jeruzalėje, tiek visoje Judėjoje ir Samarijoje, ir iki žemės kraštų.“
  1. Apaštalų darbai 4:12
    • „Ir nėra jokio išgelbėjimo kitur, nes nėra kito vardo po dangumi, kuriuo būtume išgelbėti.“

Šios citatos iš Naujajame Testamente pabrėžia svarbias krikščioniškojo tikėjimo temas, tokias kaip meilė, šviesa, išgelbėjimas ir Jėzaus Kristaus vaidmuo kaip Dievo Sūnaus ir Atpirkėjo. Naujasis Testamentas yra svarbus krikščionių mokymo šaltinis, suteikiantis dvasinį ir moralinį vadovavimą.