Kas yra Biblija?

Biblija yra šventasis krikščionių ir žydų tekstas, sudarytas iš įvairių knygų, kurios laikomos Dievo apreikštu žodžiu. Tai yra vienas iš svarbiausių religinių ir kultūrinių tekstų pasaulyje, turintis didelę įtaką religijos, etikos, literatūros ir meno srityse.

Struktūra ir turinys

Biblija susideda iš dviejų pagrindinių dalių:

  1. Senasis Testamentas: Tai yra šventa žydų Biblijos dalis, žinoma kaip Tanachas. Jis apima tekstus, parašytus prieš Jėzaus Kristaus gimimą. Senojo Testamento knygos aprašo pasaulio sukūrimą, Izraelio tautos istoriją, įstatymus, pranašų mokymus, poeziją ir išminties literatūrą. Jis yra padalintas į kelias pagrindines dalis:
  • Penkiaknygė arba Toros knygos (Pradžios knyga, Išėjimo knyga, Kunigų knyga, Skaičių knyga, Pakartoto įstatymo knyga)
  • Istorinės knygos (pvz., Jozuės, Karalių knygos)
  • Išminties literatūra (pvz., Psalmės, Patarlių knyga)
  • Pranašų knygos (pvz., Izaijo, Jeremijo, Ezechielio)
  1. Naujasis Testamentas: Tai krikščionių Biblijos dalis, parašyta po Jėzaus Kristaus gyvenimo ir mirties. Ji aprašo Jėzaus gyvenimą, mokymus, mirtį, prisikėlimą ir ankstyvąją krikščionių bažnyčios istoriją. Naujasis Testamentas yra padalintas į kelias dalis:
  • Evangelijos (Mato, Morkaus, Luko ir Jono), kurios aprašo Jėzaus gyvenimą ir mokymus.
  • Apaštalų darbai – ankstyvosios krikščionių bendruomenės istorija.
  • Laiškai (pvz., Pauliaus laiškai romėnams, korintiečiams ir kt.), kurie buvo rašomi krikščionių bendruomenėms ir jų vadovams.
  • Apreiškimas Jonui (Apokalipsė), kuris aprašo regėjimus apie pasaulio pabaigą ir Dievo karalystės atėjimą.

Religijos ir kultūros reikšmė

Biblija yra pagrindinis tikėjimo šaltinis krikščionims, kurie tiki, kad ji yra Dievo įkvėptas ir neklystantis žodis. Ji nurodo tikinčiųjų elgesio normas, moralinius principus ir dvasinį gyvenimą. Be to, Biblija yra dažnai naudojama liturgijoje, maldoje ir meditacijoje.

Žydų tikėjime Senasis Testamentas (Tanachas) yra laikomas šventa knyga, kurioje yra įstatymai, pranašų mokymai ir istorijos, kurios formuoja žydų tautos tapatybę ir tikėjimą.

Kultūrine prasme Biblija turi didelę įtaką literatūrai, menui, muzikai ir filosofijai. Daug įsimintinų pasaulinės literatūros kūrinių ir meno šedevrų yra tiesiogiai arba netiesiogiai įkvėpti Biblijos tekstų.

Įvairios versijos ir vertimai

Biblija egzistuoja įvairiomis versijomis, kurios skiriasi priklausomai nuo religinių tradicijų. Pavyzdžiui, Romos katalikai į savo Bibliją įtraukia tam tikras knygas (vadinamąsias deuterokanonines knygas), kurių nėra protestantų Biblijose. Biblija buvo išversta į daugelį pasaulio kalbų, o vertimai dažnai yra atliekami atsižvelgiant į tikslumo ir suprantamumo reikalavimus.

Biblija, kaip religinis tekstas, yra ne tik tikėjimo pamatas, bet ir galingas kultūrinis simbolis, turintis gilų poveikį milijonams žmonių visame pasaulyje.

Citatos iš Biblijos

  1. Jono Evangelija 3:16
  • „Dievas taip mylėjo pasaulį, kad atidavė savo vienatinį Sūnų, kad kiekvienas, kuris tikįs Juo, neprapultų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą.“
  1. 1 Korintiečiams 13:4-7
  • „Meilė yra kantri ir maloninga. Meilė nėra pavydinti, meilė nesigiria, nesipuikuoja, nesielgia nepadoriai, ieško tik savo naudą, nesirūpina, nepasiduoda pykti, neatsimena blogio. Ji nesidžiaugia neteisybe, bet džiaugiasi su tiesa. Ji viską atlaiko, viskuo tiki, viską viltis, viską ištveria.“
  1. Psalmės 23:1-4
  • „Viešpats yra mano ganytojas; aš nieko neturiu stokoti. Jis priverčia mane ganytis žaliuose pievose ir veda mane prie ramybės vandenų. Jis atgaivina mano sielą. Jis veda mane teisingais keliais dėl savo vardo. Net jei aš eisiu per mirties šešėlio slėnį, nebijosiu blogio, nes Tu su manimi; Tavo lazda ir Tavo šiaudas mane paguodžia.“
  1. Filipiečiams 4:13
  • „Aš galiu viską per Kristų, kuris man suteikia jėgų.“
  1. Mateo Evangelija 5:14-16
  • „Jūs esate pasaulio šviesa. Negali būti paslėpta miestas, pastatytas ant kalno. Taip pat nededama žibinto po puodu, bet ant žibintuvėlio; ir jis šviečia visiems namuose. Taip tegu jūsų šviesa šviečia žmonėms, kad jie matytų jūsų gerus darbus ir šlovintų jūsų Tėvą, kuris yra danguje.“
  1. Romiečiams 8:28
  • „Mes žinome, kad viskas dirba kartu gėriui tų, kurie myli Dievą, tų, kurie yra pašaukti pagal Jo tikslą.“
  1. Išėjimo 20:13-17 (Dievo Įsakymai)
  • „Nežudyk. Nepadaryk svetimavimo. Nepavogk. Neprieštarauk savo artimo priešui. Nežinok melagingo liudijimo prieš savo artimą. Negeisk savo artimo namo, negeisk savo artimo žmonos, jo tarno, jo tarnautojos, jo jaučio, jo asilo ar nieko, kas priklauso tavo artimui.“
  1. Jono Evangelija 14:6
  • „Jėzus tarė: ‘Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas. Niekas neateina pas Tėvą, tik per mane.’“
  1. 2 Korintiečiams 5:7
  • „Mes gyvename tikėjimu, o ne regėjimu.“
  1. Hebrajams 11:1
    • „Tikėjimas yra tvirtas pasitikėjimas tuo, ko tikimės, ir įrodymas dalykų, kurių nematome.“

Šios citatos apima esminius krikščioniško tikėjimo aspektus ir yra dažnai naudojamos kaip įkvėpimas, vadovavimas ir paguoda tiek asmeniniame gyvenime, tiek bendruomenės praktikoje.