Kas yra Jahova?

Jehova (arba Jahvė) yra vienas iš Dievo vardų, naudojamas hebrajiškame Biblijos (Senojo Testamento) kontekste. Tai vardas, kuris kyla iš hebrajų kalbos Dievo vardo YHWH (hebrajiškai: יהוה). Šis vardas yra laikomas šventu ir dažnai išreiškiamas kaip „Viešpats“ šiuolaikiniuose vertimuose.

Hebrajiška kilmė

YHWH (JHVH arba Tetragramatonas) yra keturių raidžių žodis, kuris buvo naudojamas nurodyti Izraelio Dievą Senojo Testamento tekstuose. Šio vardo tiksli tarimo forma nėra žinoma, nes hebrajų kalboje nebuvo užrašomi balsiai. Istoriškai žydai vengė tiesiogiai tarti šį vardą dėl jo šventumo, vietoj to naudojo „Adonai“ (Viešpats) arba „HaShem“ (Vardas).

XIII a. krikščioniškame kontekste, kombinuojant „JHVH“ su balsiais iš „Adonai“, atsirado vardas „Jehova“. Šis vardas tapo gana paplitęs daugelyje krikščioniškų Biblijos vertimų, nors šiuolaikiniai mokslininkai linkę manyti, kad „Jahvė“ yra arčiau originalios tarimo formos.

Teologinė reikšmė

Jehova yra Dievo vardas, kuris nurodo visagalį, amžiną, nekintamą ir vienintelį tikrąjį Dievą, kuris sudarė sandorą su Izraelio tauta. Šiuo vardu Dievas atskleidė save Mozei per degančią krūmą (Išėjimo knyga 3:14), sakydamas: „Aš Esu, Kas Esu“ (Ehjeh asher ehjeh). Tai pabrėžia Dievo amžinumą ir suverenumą.

Naudojimas krikščionybėje ir Jehovos liudytojų judėjime

Krikščionybėje „Jehova“ dažnai naudojamas kaip vienas iš Dievo vardų, tačiau daugelis modernių vertimų pirmenybę teikia „Viešpats“ arba „Jahvė“. Jehovos liudytojai, krikščionių religinė bendruomenė, ypač pabrėžia šio vardo naudojimą, manydami, kad tai yra svarbu norint teisingai garbinti Dievą ir išlaikyti tikrąją biblinę tiesą. Jie skelbia, kad „Jehova“ yra Dievo asmeninis vardas, kurį žmonės turėtų žinoti ir vartoti.

Apibendrinimas

Jehova yra Dievo vardas, kilęs iš hebrajų tradicijos ir naudojamas Biblijoje. Nors jo tikslus tarimas yra neaiškus, jis simbolizuoja Dievo šventumą, amžinumą ir jo ypatingą ryšį su žmonija, ypač su Izraelio tauta. Krikščionybėje ir kitose religinėse bendruomenėse, tokiose kaip Jehovos liudytojai, šis vardas yra svarbus teologiniu ir liturginiu aspektu.