Kas yra Siddhartha Gautama?

Siddhartha Gautama, dar žinomas kaip Buda, yra istorinis asmuo, kurio mokymai tapo pagrindu budizmui, vienai iš pagrindinių pasaulio religijų. Jis gyveno maždaug VI–V amžiuje pr. Kr. Šiaurės Indijoje, dabartiniame Nepale. Siddhartha Gautama yra garbinamas kaip Buda, o jo gyvenimas ir mokymai yra esminiai budizmo šaltiniai.

Ankstyvasis gyvenimas

Siddhartha Gautama gimė karališkoje Šakjų (Sakya) šeimoje, Kapilavastu mieste, kuris buvo senovės Indijos valstybėje. Jo tėvas, karalius Šuddhodana, norėjo, kad Siddhartha taptų galingu valdovu, todėl stengėsi apsaugoti jį nuo gyvenimo sunkumų ir kančių. Siddhartha buvo auginamas prabangioje aplinkoje, tačiau net ir gyvenant tokiomis sąlygomis, jis buvo susidomėjęs gyvenimo prasme ir žmogiškąja kančia.

Atradimas ir atsiskyrimas

Pasak tradicijos, Siddhartha keturis kartus išvyko už rūmų ribų ir susidūrė su senatvės, ligos, mirties ir asketo – žmogaus, kuris atsisakė pasaulietinio gyvenimo siekdamas dvasinio išsilaisvinimo – vaizdais. Šie susidūrimai, vadinami „Keturiomis regėjimais“, padarė didelį poveikį Siddharthai ir paskatino jį ieškoti atsakymų į klausimus apie kančią, gyvenimo prasmę ir žmogaus egzistenciją.

Būdamas 29 metų, Siddhartha paliko savo šeimą, prabangų gyvenimą ir pradėjo asketinį gyvenimą, siekdamas išsiaiškinti tiesą apie gyvenimą ir pasiekti nušvitimą.

Nušvitimas

Po kelerių metų griežtų asketinių praktikų, kurios nedavė trokštamo atsakymo, Siddhartha nusprendė eiti „Vidurio keliu“, vengdamas tiek prabangos, tiek kraštutinio savęs atsižadėjimo. Vieną dieną, medituodamas po Bodhi medžiu Bodhgajos mieste (dabartinė Indija), Siddhartha patyrė nušvitimą ir tapo Buda, tai yra „Nušvitusiuoju“. Šiuo momentu jis suprato Keturias kilniąsias tiesas, kurios tapo pagrindu budizmo doktrinai.

Mokymai ir palikimas

Po nušvitimo Buda praleido likusį savo gyvenimą mokydamas kitus apie kelią į išsilaisvinimą iš kančios. Pagrindiniai jo mokymai apima Keturias kilniąsias tiesas ir Aštuoneriopą taką, kurie nurodo, kaip žmonės gali išvengti kančios ir pasiekti nirvaną – būseną, kurioje nėra troškimų, nepasitenkinimo ir kentėjimo.

Budos mokymai buvo perduoti žodžiu ir vėliau užrašyti. Jie tapo pagrindu daugybei budizmo mokyklų ir tradicijų, kurios paplito visame Azijos regione ir vėliau visame pasaulyje.

Siddhartha Gautama reikšmė

Buda yra laikomas ne tik religiniu lyderiu, bet ir svarbia dvasine figūra, kurios mokymai įkvėpė milijonus žmonių siekti dvasinio tobulėjimo, vidinės ramybės ir supratimo apie gyvenimo prasmę. Jo mokymai apie užuojautą, sąmoningumą ir išmintį yra laikomi universaliais ir aktualiais iki šių dienų.