Kas yra Jaruzalė?

Jeruzalė yra vienas švenčiausių miestų pasaulyje, turintis ypatingą reikšmę trims didžiosioms monoteistinėms religijoms – judaizmui, krikščionybei ir islamui. Kiekviena iš šių religijų Jeruzalėje randa svarbių istorinių ir dvasinių ryšių, dėl kurių miestas tapo svarbia religinių apeigų, piligrimystės ir konfliktų vieta.

Judaizme

Jeruzalė yra laikoma svarbiausiu miestu judaizme. Ji buvo senovės Izraelio karalystės sostinė, o Dovydo karaliavimo metu tapo religiniu ir politiniu centru. Svarbiausia Jeruzalės vieta judaizme yra Šventyklos kalnas, kur stovėjo Pirmoji ir Antroji šventyklos. Pirmąją šventyklą, kaip manoma, pastatė karalius Saliamonas, o ji buvo laikoma vieta, kur Dievas tiesiogiai buvęs tarp savo tautos. Po Pirmosios šventyklos sunaikinimo babiloniečių 586 m. pr. Kr. buvo pastatyta Antroji šventykla, kurią romėnai sugriovė 70 m. po Kr. Šventyklos kalnas tebėra šventa vieta žydams, ir šalia esanti Raudų siena yra viena svarbiausių maldos vietų pasaulyje.

Krikščionybėje

Krikščionybėje Jeruzalė yra taip pat ypač svarbi, nes čia įvyko daugelis svarbiausių Jėzaus Kristaus gyvenimo įvykių, įskaitant jo nukryžiavimą, mirtį, palaidojimą ir prisikėlimą. Dėl šios priežasties Jeruzalė yra laikoma šventa vieta krikščionims, ypač Kalvarijos kalnas (taip pat žinomas kaip Golgota) ir Šventojo Kapo bažnyčia, kur, kaip tikima, yra Jėzaus kapas. Krikščionys iš viso pasaulio keliauja į Jeruzalę kaip piligrimai, norėdami aplankyti šias šventąsias vietas.

Islame

Islame Jeruzalė taip pat turi didelę reikšmę. Musulmonai tiki, kad tai yra miestas, iš kurio pranašas Mahometas buvo paimtas į dangų per Nakties kelionę (Isra ir Mi’raj). Šventyklos kalnas, žinomas islame kaip Al-Haram ash-Sharif, yra vieta, kurioje stovi Al-Aqsa mečetė ir Uolos kupolas – abu labai svarbūs islame. Al-Aqsa mečetė yra trečia pagal svarbą šventovė po Mekos ir Medinos. Jeruzalė islame dažnai minima kaip „Al-Quds“, reiškiant „Šventasis miestas“.

Politinė ir religinė svarba

Dėl savo religinės svarbos Jeruzalė ilgus amžius buvo įvairių konfliktų epicentras. Miestas keletą kartų buvo užkariautas ir sunaikintas, o jo kontrolė ilgą laiką buvo geopolitinių įtampų šaltinis. Šiandien Jeruzalė tebėra svarbi ir jautri tema tarptautinėje politikoje, ypač dėl konflikto tarp Izraelio ir Palestinos. Izraelis laiko Jeruzalę savo sostine, o palestiniečiai taip pat siekia, kad Rytų Jeruzalė būtų jų būsimos valstybės sostinė.

Jeruzalė, kaip šventas miestas, išlaiko savo ypatingą vietą milijonų tikinčiųjų širdyse ir toliau atlieka pagrindinį vaidmenį religiniame gyvenime ir tarptautiniuose santykiuose.